Gasztró

Az a gyerek, aki sok halat eszik, nemcsak jobb alvó lesz, de az IQ-ja is magasabb lesz

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.04 | 11:43

Mindezt egy friss kutatás állítja, aminek összefoglalója a Scientific Reports nevű folyóiratban jelent meg. Már heti egy, rendszeresen megejtett halas étkezés is sokat nyomhat a latba.

Forrás: Pixabay

A Pennsylvania Egyetem kutatása kimutatta a konkrét kapcsolatot az omega-3 zsírsavak, valamint az intelligencia és a jobb alvás között. Omega-3 zsírsav a halak nagyrészében található, de a lazacban, a szardíniában és a tonhalban egészen magas mennyiségben.

A kutatás során több mint 500, 9 és 11 év közötti gyereket vizsgáltak. Volt köztük olyan, aki szinte soha, vagy csak nagyon ritkán evett halat, és volt aki rendszeresen, legalább heti egyszer. Amikor betöltötték a 12. életévüket, elévgeztettek velük egy IQ-tesztet, ami a verbális és non-verbális képességeikről adott képet. A halat evő gyerekek sokkal jobban szerepeltek a teszten, mint akik soha vagy ritkán fogyasztanak halat, átlagosan 4,8 ponttal jobb eredményt értek el. Azt nem kérdezték tőlük, hogy milyen halat esznek. Az alvási szokásaikról a szülők számoltak be, ami pedig szintén a sok halat fogyazstó gyerekeknek kedvezett: ők sokkal nyugodtabban és mélyebben aludtak, mint a halat nem fogyasztó társaik.

A kutatók azt javasolják a tanulmányukban, hogy a gyerekek étrendjébe fokozatosan, kétéves kortól már be lehet vezetni a halas ételeket, már csak azért is, mert a halételek a felnőttek életminőségére is pozitív hatással vannak. Minél hamarabb szerettetjük meg a gyerekkel a halakat, annál meghatározóbb része lesz később az étrendjüknek.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Vállalatok
Mutatjuk az Apple idei terveit
  • szerző:nuus
  • 2019. 01. 10.
Tech
Jön egy új iPod Touch, de minek?
  • szerző:nuus
  • 2019. 01. 15.