Gasztró

Az a gyerek, aki sok halat eszik, nemcsak jobb alvó lesz, de az IQ-ja is magasabb lesz

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.04 | 11:43

Mindezt egy friss kutatás állítja, aminek összefoglalója a Scientific Reports nevű folyóiratban jelent meg. Már heti egy, rendszeresen megejtett halas étkezés is sokat nyomhat a latba.

Forrás: Pixabay

A Pennsylvania Egyetem kutatása kimutatta a konkrét kapcsolatot az omega-3 zsírsavak, valamint az intelligencia és a jobb alvás között. Omega-3 zsírsav a halak nagyrészében található, de a lazacban, a szardíniában és a tonhalban egészen magas mennyiségben.

A kutatás során több mint 500, 9 és 11 év közötti gyereket vizsgáltak. Volt köztük olyan, aki szinte soha, vagy csak nagyon ritkán evett halat, és volt aki rendszeresen, legalább heti egyszer. Amikor betöltötték a 12. életévüket, elévgeztettek velük egy IQ-tesztet, ami a verbális és non-verbális képességeikről adott képet. A halat evő gyerekek sokkal jobban szerepeltek a teszten, mint akik soha vagy ritkán fogyasztanak halat, átlagosan 4,8 ponttal jobb eredményt értek el. Azt nem kérdezték tőlük, hogy milyen halat esznek. Az alvási szokásaikról a szülők számoltak be, ami pedig szintén a sok halat fogyazstó gyerekeknek kedvezett: ők sokkal nyugodtabban és mélyebben aludtak, mint a halat nem fogyasztó társaik.

A kutatók azt javasolják a tanulmányukban, hogy a gyerekek étrendjébe fokozatosan, kétéves kortól már be lehet vezetni a halas ételeket, már csak azért is, mert a halételek a felnőttek életminőségére is pozitív hatással vannak. Minél hamarabb szerettetjük meg a gyerekkel a halakat, annál meghatározóbb része lesz később az étrendjüknek.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló