Gasztró

Svájcban tilos lesz a homárt élve főzni

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.12 | 14:13

Márciustól állatkínzásnak minősül a főtt rák hagyományos elkészítési módja.

David Foster Wallace rákfőzés elleni esszéje végre célba ért, legalábbis Svájcban. A tengeri állatot élve forró vízbe dobni, csak hogy jó íze legyen, nemsokára törvénybe ütköző cselekedet lesz az Alpok szívében. A hivatalos előírás tavasztól megköveteli, hogy a séfek alaposan kólintsák fejbe az állatot, mielőtt az az izzó fazékba kerülne.

A svájci állatvédelmi törvények alapos felülvizsgálatakor merült fel, hogy március elsejétől szűnjön meg az a bevett éttermi eljárás, hogy a még élő homárt dobják bele a forró vízbe.

via GIPHY

Régóta vitatott, hogy a rákok éreznek-e ekkor egyáltalán fájdalmat, és ha igen, akkor mekkora gyötrelmet is kell kiállniuk. A Maine-i Egyetem Homár Intézetének álláspontja az, hogy az ollós állatok idegrendszere annyira kezdetleges, hogy vélhetően ki sem alakul náluk a fájdalom érzete: mindössze százezer idegsejtjük van, ami a mi százmilliárdunkhoz képest eltörpül.

via GIPHY

Ezzel szemben a tíz éve elhunyt, amerikai író idevágó szövegében megemlíti, hogy a forró vízbe dobott jószág minden erejével azon küzd, hogy kimásszon a fazékból. Valószínűleg kellemetlenül érzi magát, ami egy ösztönös menekülésre készteti. Ha főzés előtt a fejükre ütünk, hogy az agyukat megzúzzuk, sem biztos, hogy kíméletesebb mód volna. Az idegrendszerük ugyanis nem teljesen úgy működik, ahogyan azt mi feltételezzük. Több, különböző idegköteg fut végig testük alján, így a fejüknél lévő első dúc megsemmisítése nem fog gyors halált vagy öntudatvesztést eredményezni.

Robert Bayer, a Maine-i Egyetem specialistája szerint, ha azt szeretnénk, hogy a tányérunkra szánt rák a lehető legkevesebbet szenvedjen, akkor úgy tudjuk „kiütni”, ha elkészítés előtt jégre tesszük, vagy nagyon hideg vízbe mártjuk. Ehhez képest a svájci jogszabályok tiltják, hogy az élő homárt jégen tartsák, inkább a természetes környezetéhez hasonló tárolást írják elő. Ami bizarr, ugyanis a hegyvidéki ország nem rendelkezik tengerparttal.

via GIPHY

A Human Society véleménye az, hogy a leggyengédebb mód még mindig az elektromos kábítás volna. A Gizmodo szerint még ennél is kímélőbb volna az, ha meg tudnánk állni, és egyáltalán nem fogyasztanánk ezt a tengeri herkentyűt.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló