Gasztró

Eszetlenül drága itthon ez a hungarikum, most kiderült, mennyibe kerül a szomszédban

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.13 | 14:18

A téliszalámi nálunk jóval drágább, mint mondjuk a románoknál - el fogsz képezni, mennyivel is.

A TikTokon fénysebességgel terjed egy terjed egy videó, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a Pick téliszalámi külföldön, például Romániában jóval olcsóbb, mint Magyarországon. Romániában a Pick téliszalámi 30,49 lejért (kb. 2350 forint) vásárolható meg, míg Magyarországon ugyanez a termék majdnem 4000 forintba kerül. Ez azt jelenti, hogy az érdeklődőknek közel 1700 forinttal kevesebbet kellene fizetniük a téliszalámiért, ha átmennek Romániába, ami mintegy 40 százalékos árkülönbség.

És hogy ennek mi az oka? Nos, az áfa szerepe például kiemelkedő lehet, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarország az Európai Unióban a legmagasabb, 27%-os áfakulcsot alkalmazza. Emellett a piac mérete, a szállítási költségek és más gazdasági tényezők is közrejátszhatnak a különbségek kialakulásában – többek között például a Magyarországot 2023-ban sújtó, 17,6 százalékos rekordinfláció is.

További érdekesség, hogy a téliszalámi Németországban is jóval olcsóbb, pedig ott magasabbak lehetnek a szállítási költségek. Ennek ellenére Németországban is majdnem fele annyiba kerül a Pick téliszalámi, mint nálunk…

@behindthelogic #nekedbelegyen #hungary #romania #pick #inflacion #viktororban #2024 #fyp ♬ eredeti hang – memologus


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló