Gasztró

Több száz éves szőlőmagokból olvasták ki a franciaországi Champagne borvidék történetét

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.29 | 06:46

Egészségünkre!

Több száz éves szőlőmagokból olvasták ki kutatók Franciaország világhírű borvidékének, Champagne-nak a történetét.

legjobb magyar borok
Fotó: Pixabay

A CNRS francia kutatóközpont és a Montpellier-i Egyetem szakemberei Troyes-ban és Reims-ben feltárt, az 1. és 15. század közötti időszakból származó szőlőmagokon végeztek morfológiai elemzést – olvasható az EurekAlert című tudományos hírportálon.

Az eredmények szerint a “vad” szőlők végig jelen voltak a térségben a vizsgált időszakban. A Gallia déli részéről származó háziasított fajták az 1. században jelentek meg és a 2. és 3. század elsődleges szőlőfajtáivá váltak.

Nagyjából 1000 körül a “vad” szőlő újra megerősödött, és megjelentek azok a fajták, amelyek a mai Champagne borvidékre jellemzőek. Ezt az időszakot intenzív gazdasági és társadalmi változások jellemezték, valamint több száz éven át tartó globális felmelegedés kísérte. A felmelegedés következtében a 11-12. században ismét a déli fajták váltak uralkodóvá.

(MTI)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló