Gasztró

Csak akkor az igazi, ha a pondrók összekakálják – ilyen egy igazán bizarr ételkülönlegesség

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.11 | 19:48

Szardínia nemzeti étele, a Cazu Marzu az elején úgy készül, mint a világhírű olasz juhsajt, a pecorino. Aztán jönnek a legyek...

A termelők pedig nem hogy nem próbálják megakadályozni, hogy a legyek belepetézzenek a sajtba, éppen ellenkezőleg! A lárvák már a sajtban kelnek ki, és végigrágják magukat benne, jelentősen átalakítva annak szerkezetét és ízét. Az így létrejövő fehér massza lényegében már áthaladt a pondrók emésztőrendszerén, úgyhogy érthető módon sokan undorodnak ettől az extrém sajttól. Szardínián viszont még mindig él a Cazu Marzu hagyománya, a termelők szerint pedig ez a világ legfinomabb étele, egy kis sonkával, kenyérrel és sárgadinnyével igazi csemege:

Ha viszont meg akarod kóstolni, oda kell menned érte. Mivel élelmiszerbiztonsági szempontból elég aggályos módon készül, értelemszerűen kereskedelmi forgalomban nem kapható a rohadó sajt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló