Gasztró

Mutatjuk a luxuskaját, amiből 30 millióba kerül egy kiló

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.15 | 06:46

A kaviár alapból elég drága étel, de ha ritka albínó halak adják hozzá az ikrát, akkor nagyon megszaporodnak a számjegyek az árcímkén.

A kaviárnak több fajtája létezik, amik különböző halfélék ikrájából készülnek tisztítás és sózás után, bár ha szigorúan vesszük, csak a tokhal ikrájából készült ételt lehet kaviárnak nevezni, a lazackaviárt nem. A legdrágább tehát tokhalak fekete kaviárja, ami magas árát egyrészt annak köszönheti, hogy tényleg nagyon finom, másrészt ritka csemegéről van szó: az ikrát adó legtöbb vadvízi tokhal ugyanis túlhalászásuk miatt veszélyeztetett faj, ráadásul évekbe telik, mire egy példányban megfelelő nagyságúra híznak a haltojások. A legjobb minőségű kaviárt adó fekete-tengeri viza, a beluga esetében ez minimum 12 év, ráadásul a kaviár szüretelése a hal életébe kerül, és bár a húsát felhasználják, egy újabb adag kaviárhoz egy másik hatalmas tokhal kifejlődését kell kivárni. Szóval nem úgy működik a dolog, mint a tehénfejés…

Mivel e tokfélék a természetben csak kiváló vízminőség mellett élnek meg, egyre több helyen folyik a kaviár mesterséges termelése: külön a tokhalak számára kialakított medencékben nevelik a halakat addig, amíg ki lehet nyerni belőlük az ikrákat. Ez ha lehet, még drágábbá teszi a kaviárt, évekig kell önteni a pénzt egy-egy telepbe, mire először szüretelni lehet a csemegét. Addig a halakat etetni kell, a medencék pedig viszik a rezsit: állandó hőmérsékleten kell tartani a vizet, és garantálni az oxigénellátást.

Van azonban egy kaviár, ami még a beluga fekete kaviárjánál is drágább: ez pedig az albínó tokhalakból származó fehér kaviár. A Salzburg közelében, egy családi vállalkozás által vezetett haltelepen nevelgetett fehér tokhalakból rendkívül kevés van, ráadásul nem is nőnek olyan nagyra, így az ikrájuk is kevesebb. Az íze viszont kiemelkedően finom, a luxus érzetet pedig azzal fokozzák, hogy 22 karátos ehető aranyat kevernek hozzá… 100000 euroba kerül egy kilogramm, ami több, mint 30 millió forint:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.