Gasztró

Ezek a legegészségesebb magok

  • Szerző:nuus
  • 2019.03.05 | 06:46
  • trendindex: 2

Itt a 6 legáldásosabb magféle, és hogy miért érdemes fogyasztani őket.

123rf.com

Számos receptünkben szerepelnek magok, és egészségtudatos cikkeinkben is arra buzdítunk benneteket, hogy építsétek be a magféléket az étrendetekbe. Sokféle íz, rengeteg vitamin és ásványi anyag, ráadásul finomak, snackként fogyasztva önmagukban is megállják a helyüket, illetve más alapanyagokkal is jól kombinálhatóak.

Miért együnk magokat?

Az egyszerűnek tűnő kérdés megválaszolásához ismételjük kicsit át a biológia órán tanultakat. A magokra tekinthetünk úgy, mint egy új növény embrióira, amelyek rengeteg energiát raktároznak magunkban. Ezért roppant egészségesek, illetve ennek tulajdoníthatjuk magas energiatartalmukat. A szervezetünk számára jó és hasznos zsírokat, fehérjét és vitaminokat tartalmaznak, számos magféle gazdag rostokban, E-vitaminban, szelénben, cinkben, omega-3 zsírsavban és más tápanyagokban.

Mire figyeljünk?

Mivel magas az olajtartalmuk, könnyen avasodásnak indulhatnak. Vásároljuk inkább kisebb mennyiségekben, vagy tároljuk a hűtőszekrényben légmentesen záródó dobozban, tasakban. És bár számos pozitív élettani hatásuk ismert, fő a mértékletesség, hiszen kalóriatartalmuk egyáltalán nem nevezhető alacsonynak.

Chia

A chiamag olyan superfood, azaz szuperélelmiszer, amely omega-3 zsírsavakat, rostokat, fehérjéket, szénhidrátokat, kalciumot, antioxidánsokat és vasat egyaránt tartalmaz. Jó kis felsorolás, ugye? Saját súlya 12-szeresét képes felvenni folyadékból, finom puding és zselé készülhet belőle, emellett tehetjük italokba, szórhatjuk gabonapehely tetejére, joghurtba vagy smoothie-ba. Ledarálva és vízzel elkeverve kiválthatja a receptekben a tojást, ez igen fontos a tojásallergiásoknak és a vegán étrendet követőknek.

Kendermag

20 aminosavat tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavval, fehérjével, rostokkal és E-vitaminnal egyetemben. Nagy előnye, hogy könnyebb megemészteni, mint a többi magot. Szórjuk a salátánkra, keverjük a zabkásánkba vagy a házi kenyér tésztájához, mindenhogyan jó választás.

Lenmag

Az omega-3 zsírsav egyik legjobb forrása, érdemes megőrölni, hogy a lehető legjobban ki tudja fejteni hatását. Adjunk egy kanálnyit a smoothie-nkhoz, illetve használhatjuk a receptekben szereplő zsír és tojás kiváltására, valamint a liszt egy része helyett is. Létezik világos és sötét lenmag, mindkettő fajta egyformán egészséges. Magas olajtartalma miatt hűtőben ajánlott tárolni.

Szezámmag

Ázsiában és a Közel-Keleten évezredek óta fogyasztják. Nagyszerű forrása különböző ásványi anyagoknak, ilyen a réz, a mangán, a magnézium, a kalcium, a foszfor, a vas, a cink, a szelén és a molibdén. Nem lesz egykönnyen avas, elég ha hűvös, száraz helyen tároljuk. Szórhatjuk saláták, sültek tetejére, tehetjük granolába, energiaszeletekbe.

Napraforgómag

Az egyik legjobb természetes forrása az E-vitaminnak. Sok B-vitamint, rezet, szelént, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Ehetjük magában nyersen vagy pörkölve, salátába keverve, péksüteményekhez adva.

No Title

No Description

Tökmag

Sok-sok E-vitamin, antioxidáns, foszfor, magnézium, mangán, réz, cink és vas szerepel a tökmag listáján, nem csoda, hogy az egész világon nagyon kedvelt, Kínában termesztik belőle a legtöbbet. Finom pirítva, péksüteményekben, pesztóban, granolaszeletekben vagy leves tetejére szórva.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló