Gasztró

Itt a tavasz, a Malabár-spenót pedig egy igazi szuperkaja

  • Szerző:nuus
  • 2019.03.14 | 11:48

A zöldség levelei számos jótékony hatással bírnak. A fülöp-szigeteki Basella Alba maga az egészség!

Itt a tavasz, lassan zsendül a kiskert, az erkély – érdemes helyet szorítani ennek a növénynek, vagy akár más módon beszerezni ezt a fülöp-szigeteki eredetű zöldséget. Szív alakú leveleket hajt az alugbati, vagy Malabár-spenót, melynek szára vöröses színben játszik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rachel Hough (@hough_family_homestead) on

Sötétzöldből pirossá váló gyümölcsöt is terem a növény, mely vizet, ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjét és valamennyi kalóriát is tartalmaz. Jócskán van benne vas, számos tápanyaga mellett. A vérnyomást szabályozó szerepe jelentős: mangán és kálium tartalmának köszönhetően. Még a magas vérnyomással járó fejfájásra is csillapítóan hat.

 

View this post on Instagram

 

First year growing Malabar spinach and they are lucky that they self seed easily because I wouldn’t go out of my to sow them again…needless to say, they were a disappointment. Maybe I sowed these seeds too late in the season (late May-early June) or they are just slow the first year or because they are only getting six hours of direct sun but whatever the reason this is one plant that takes FOREVER to grow and has only grown to about 6 inches and is starting to bolt. I’ll harvest the lower leaves, let them all go to flower to self seed and see what happens next summer. Did anyone have a similar experience their first year with Malabar spinach? • • • #nofilter #fail #malabarspinach #growsomethinggreen #homegrown #growyourown #organicgardening #gardening #garden #vegetablegarden #raisedbeds #raisedbedgarden #summergarden #backyardgarden #homegarden #urbanorganicgardener #urbangarden #suburbangarden #epicgardening #lovegardeners #getgrowing #zone9 #zone9b #californiagarden

A post shared by Linda (aka Elle)??? (@ellewref) on

Rákmegelőző aspektusát az antioxidánsok biztosítják. Fogyasztása a daganatos megbetegedésekért felelőssé tehető szabad gyökök ellen dolgozik; főleg a szájüregben és a tüdőben nyújt védelmet. Szorulásban szenvedőknek is jól jön: az emésztőrendszerünk tárt karokkal várja ezt a spenótot is. Még a fekélyesek is hálásak a zöld falatokért. Kismamáktányérjáról sem hiányozhat: a mindig jól eső vas mellett a folsav bevitele a baba idegrendszere számára életbevágó.

Fogyni és tisztulni vágyók se vessék meg. Az alacsony kalória mellé sok rost érkezik a szervezetbe vele, ami az emésztőszerveink számára felüdülés. Az anyagcserének jótékonyan segít be, ami a súlycsökkenés kulcsa. A bélmozgásokat felpörgeti, így a széklettel toxinok távozhatnak. Vízhajtó is, ami miatt a vizelettel is ürítjük a mérgeket.

A látást is javítja, magas A-vitamin tartalmából következően. Ha pedig este álomra hunyod a szemed, még abban is a kezedre játszik: magnézium és cink összetevői megnyugtatnak. Bőrvédő és öregedésgátló is bónuszban: hidratáló-hűsítő arcmaszkként külsőleg is használhatod, belülről pedig az antioxidánsai frissítenek fel.

Védelmet ad az immunrenszernek, magas C-vitamin tartalma révén, és ha esetleg duzzanat keletkezne a bőrödön, akkor is bevetheted ezt a „csodnövényt”. Ami fontos, hogy csak ép, friss formájában használd: a színehagyott, száraz és fonnyadt leveleket inkább kerüld. Lehetőleg alapos mosás után állj neki a főzésnek, javasolja a DrFarrahMd.com.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló