Gasztró
Itt a tavasz, a Malabár-spenót pedig egy igazi szuperkaja
A zöldség levelei számos jótékony hatással bírnak. A fülöp-szigeteki Basella Alba maga az egészség!
Itt a tavasz, lassan zsendül a kiskert, az erkély – érdemes helyet szorítani ennek a növénynek, vagy akár más módon beszerezni ezt a fülöp-szigeteki eredetű zöldséget. Szív alakú leveleket hajt az alugbati, vagy Malabár-spenót, melynek szára vöröses színben játszik.
View this post on Instagram
Sötétzöldből pirossá váló gyümölcsöt is terem a növény, mely vizet, ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjét és valamennyi kalóriát is tartalmaz. Jócskán van benne vas, számos tápanyaga mellett. A vérnyomást szabályozó szerepe jelentős: mangán és kálium tartalmának köszönhetően. Még a magas vérnyomással járó fejfájásra is csillapítóan hat.
Rákmegelőző aspektusát az antioxidánsok biztosítják. Fogyasztása a daganatos megbetegedésekért felelőssé tehető szabad gyökök ellen dolgozik; főleg a szájüregben és a tüdőben nyújt védelmet. Szorulásban szenvedőknek is jól jön: az emésztőrendszerünk tárt karokkal várja ezt a spenótot is. Még a fekélyesek is hálásak a zöld falatokért. Kismamáktányérjáról sem hiányozhat: a mindig jól eső vas mellett a folsav bevitele a baba idegrendszere számára életbevágó.
Fogyni és tisztulni vágyók se vessék meg. Az alacsony kalória mellé sok rost érkezik a szervezetbe vele, ami az emésztőszerveink számára felüdülés. Az anyagcserének jótékonyan segít be, ami a súlycsökkenés kulcsa. A bélmozgásokat felpörgeti, így a széklettel toxinok távozhatnak. Vízhajtó is, ami miatt a vizelettel is ürítjük a mérgeket.
A látást is javítja, magas A-vitamin tartalmából következően. Ha pedig este álomra hunyod a szemed, még abban is a kezedre játszik: magnézium és cink összetevői megnyugtatnak. Bőrvédő és öregedésgátló is bónuszban: hidratáló-hűsítő arcmaszkként külsőleg is használhatod, belülről pedig az antioxidánsai frissítenek fel.
Védelmet ad az immunrenszernek, magas C-vitamin tartalma révén, és ha esetleg duzzanat keletkezne a bőrödön, akkor is bevetheted ezt a „csodnövényt”. Ami fontos, hogy csak ép, friss formájában használd: a színehagyott, száraz és fonnyadt leveleket inkább kerüld. Lehetőleg alapos mosás után állj neki a főzésnek, javasolja a DrFarrahMd.com.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.