Gasztró

5 egyszerű, de finom kaja azoknak, akik nem a konyha császárai

  • Szerző:nuus
  • 2019.03.15 | 09:19

Konyhatippek abszolút mugliknak: egészséges, olcsó, tápláló és finom.

1. Töltött paprika vegyes körettel

Végy két szép nagy kaliforniai paprikát. Vágd őket ketté, szedd ki a belsejüket. Tegyél konzervbabot, kukoricát, hagymát, (esetleg) bébirépát a paprika belsejébe, szórd meg az egészet sajttal, majd a végeredményt sózd és borsozd ízlés szerint. Tedd be a töltött paprikákat a sütőbe, 180 fokon kb. 30-40 percre, illetve amíg a sajt szép aranybarna lesz. Köretként rizst, salátát, héjában főtt krumplit tálalj (vigyázz, az utóbbinak sokkal több időre van szüksége ahhoz, hogy átsüljön, mint a paprikának), de pirítóssal is fogyaszthatod. Tápláló, egészséges, finom, és nem utolsósorban rendkívül olcsó étek.

via GIPHY

2. Bazsalikomos-paradicsomos tészta

Végy egy lábast, önts bele egy kis napraforgóolajat. Önts bele két doboz konzervparadicsomot (nyers parit is használhatsz, de azt lényegesen hosszabb ideig kell főznöd) és némi hagymát, plusz három-négy gerezd pépesített fokhagymát. A paradicsomot törd össze villával, egyenlő, apró darabokra, majd keverd össze a mixet. Kb. tíz perc főzés után jöhet a fűszerezés, ízlés szerint: én sót, borsot, oregánót használok, te nyilván azt, amit szeretsz. Főzd további tíz-tizenöt percig a cuccot, végül pakolj bele pár friss bazsalikomlevelet (ha az nincs kéznél, jó a szárított is, de a friss az igazi). Közben főzd le a tésztát is, és öntsd össze a szósszal, majd a kész ételt tálald friss bazsalikomlevelekkel és sok-sok reszelt sajttal, ami ráolvad az étek tetejére…

via GIPHY

3. A jó öreg jacket potato

Az angolok egyik kedvenc otthoni gyorskajája a jacket potato voltaképpen héjában sült krumplit fed, és nagyon finom. Az alaposan átmosott krumplit villával körbeszurkáljuk, és az ujjaink segítségével olajjal megkenjük minden oldalánál (figyelem, az olívaolaj csak öntetként és főzéskor használható, sütéshez tilos bevetni!). Ezután alaposan, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (a sóból kell a több). Ezután az előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, 220 fokon, majd 180 fokra állítjuk a sütőt, és további 50-60 percig sütjük a krumplinkat. Ezután a szépen megpuhult sült krumplit kettévágjuk, és megtöltjük finomságokkal: hagyma, sajt, tejföl, bacon, ki mit szeret. Tálalhatod friss salátákkal is, úgy különösen finom.

via GIPHY

4. Sült virsli sajttal

A világ egyik legegyszerűbb kajája, pillanatok alatt kész van. Fogod a virsliket, és hosszában kettévágod mindegyiket, és a hosszú szeletekre vágott sajtot belefekteted. A tepsit levajazod vagy olajozod, hogy a cucc ne égjen bele, majd hagymaágyon helyezed el a virsliket (ízlés szerint baconnel körbetekerve). Tizenöt percen át sütöd a kis csomagot a sütő legfelső polcán 165 fokon, majd finom friss kenyérrel és ketchuppal mustárral, majonézzel tálalod a végeredményt. Lehet mellé vecsési savanyúságot, csalamádét is tenni, úgy különösen finom.

via GIPHY

5. Avokádósaláta random finomságokkal

Fogsz két nagy, puha avokádót, szépen felkockázod mindkettőt egyenlő szeletekre. Meglocsolod őket fél citrom levével, hogy a színüket megőrizzék (az avokádó egy-két óra alatt bebarnul). Veszel krémfetát, és szépen felkockázod azt is, ezután koktélparadicsomot, olajbogyót, bébispenótot, újhagymát (a zöldjét is) pakolsz a mixbe. Az így kapott finom, friss és egészséges elegyet ízlés szerint sózod, borsozod (én főként borsozni szoktam…), meglocsolod extraszűz olívaolajjal, majd a végeredményt pirítóssal, esetleg két friss zsömlével tálalod. Ez egy igazi vitaminbomba, testépítőknek is abszolút ajánlott! (Megjegyzés: ha nem bírod ki hús nélkül, extraként feketerdő-sonka csíkokat ajánlunk a cucc feldobáséra, az ízharmónia egyszerűen tökéletes!)

via GIPHY

Jó étvágyat, hajrá!

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.