Gasztró

Tojáskatasztrófa: 9 bűn, ami tönkreteszi a reggelid

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.05 | 06:45

A húsvétnak ugyan vége, de tojástéma egész évben aktuális.

(kép: pixabay.com)

Azt gondolnánk, rántottát és tükörtojást készíteni alapdolog, amire akár egy csimpánz is képes, pedig sokan vagy magát a tojáskészítés aktusát baltázzák el, vagy egészen konkrétan utána van katasztrófa a konyhában… Íme, a leggyakoribb problémák.

1. Nem használsz tapadásmentes serpenyőt.

Ezek a tapadásmentes edények nem a legjobbak mindenre – a hőelosztásuk pl. nem egyenletes – de a tojáskészítéshez ez a legtökéletesebb fegyver a kezedben. Nem mellesleg ilyen serpenyőre lesz szükséged akkor is, ha palacsintát készítesz…

2. Omlett és rántotta titka: külön edényben dolgozd össze az anyagot.

Fatális hiba egyenesen a serpenyőbe ütni a tojást: a legfontosabb, hogy külön edénykében üsd őket össze, méghozzá jó alaposan. Addig dolgozz rajta, amíg teljesen homogén masszát nem kapsz, fehér részek nélkül!

3. Kispórolod a képletből a vajat.

Ha igazán krémes, puha tojásrántottára vágysz, légy bőkezű a serpenyőhöz, ha vajról van szó! Ne spórolj vele!

4. Túl magas hőfokon dolgozol.

Oké, hogy gyorsan akarsz végezni, de a jó munkához idő kell. Semmi esetre se állítsd a hőfokot a legmagasabbra, az az állagnak, és ezáltal az íznek árt!

5. Túl sokáig főzöd a tojást.

Nem akarsz enyhén nyers végeredményt, ezért túl sokáig hagyod fent a tojást. A szakértői tanács szerint a legjobb, ha épp egy kicsit hamarabb veszed le, mint szeretnéd: máris puhább, frissebb hatású végeredményt kapsz.

6. A főtt tojást forrásban lévő vízbe kezded készíteni.

Öreg hiba. A legjobb, ha azelőtt dobod be a nyers tojást a lábasba, mielőtt forrani kezdene a víz.

7. Túl friss tojást használsz a főtt tojáshoz.

Nem, nem, az inkább rántottához való. A főtt tojáshoz nem árt, ha egy kicsit régebbi szériával dolgozol, míg a buggyantott tojáshoz inkább a frissebb példányokat válaszd!

8. Nem teszed hideg vízbe a tojást, miután kifőzted őket.

Könnyebb leszedni a héjat, és úgy egyáltalán, ezzel állítod meg a főzést folyamatot. Ha ez kimarad, fölösleges volt az órát nézned, hogy időben levedd a tojást.

9. Nem töröd fel a tojást időben.

Túl sokáig vársz. Minél hamarabb töröd fel a tojást, annál könnyebb dolgod van, míg ha sokáig vársz, törvényszerűen szenvedni fogsz.

Na, te melyik hibát követed el (a leggyakrabban) a fentiek közül?

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Egészség
Árthatnak is az antioxidánsok
  • szerző:nuus
  • 2018. 09. 18.
A következő cikkek betöltése folyamatban...