Gasztró

Tévhitek a sörről, amik még mindig makacsul tartják magukat

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.19 | 17:02

De rögtön eláruljuk az igazságot is!

A közhiedelem alapján a sört jéghidegen kell szervírozni. Az igazság azonban az, ha a sör túl hideg, ez éppúgy elrontja az ízélményt, mint a borok esetében. A komolyabb sörök esetében az arany középút 11-13 fok környékén mozog, az aromák ezen a legszebbek.

Általános tévhit, hogy a sörök színének sötétedésével egyenes arányban nő az alkoholtartalmuk. Ezzel szemben a helyzet az, hogy a színnek semmi köze sincs az alkoholtartalomhoz! Se a beltartalomhoz. Bár az tény, hogy a sötétebb sörök több esetben teltebbek, mélyebbek világosabb társaiknál.

A  pilseni és a lager sörök ugyanazok, gondolják sokan. Csakhogy a híres mondás szerint minden pilsen lager, de nem minden lager pilsen.

A szép, vastag és már-már kemény hab nem feltétlenül takar jó sört. Élelmiszeriparról van szó, simán lehet, hogy stabilizátor segítségével érték el a kívánt hatást. Pedig a megfelelő tartású hab nemcsak szép, de hozzátartozik az ízleléshez.

Azt már le sem írjuk, hogy mekkora kamu a sörhas, s hogy bizonyos feleségek jól körülhatárolható csoportja terjesztette el. Az egészségtelen étrend és a mozgásszegény életmód az első számú felelős! (Elhanyagolható zsírmennyiség ugyan képződik sörivás közben, de ez nem számottevő.)

A sört nem a középkori szerzetesek találták fel! A búzafélékből erjesztett őssörök már az ókorban is megjelentek, csak éppen a kolostorokban élők voltak azok, akik sok más mellett megőrizték a tudást és tovább csiszolták azt. No meg azidőtájt tiszta vizet nehezebb volt szerezni, mint tiszta sört!

Hogy a sör és a wellness nem férnek össze? Ezt csak az gondolja, aki nem hallott még a sörhotelről!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló