Gasztró

Milyen bort ajánl a mesterszakács grillezéshez?

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.24 | 07:43

A grillszezon itt van, úgyhogy ideje átgondolnunk a lehetőségeket...

Elizabeth Karmel mesterszakács, számos szakácskönyv szerzője és a girlsatthegrill.com bloggere nemrég arról beszélt, hogyan válasszunk tökéletes bort a különféle grillételek mellé.

(kép: Pixabay/moerschy)

Van, amihez inkább fehér, míg más ételhez vörösbor dukál…

A könnyű fehérborok remek ízharmóniát alkotnak a csirkével, a halakkal és a – ha vega is van a csapatban – a grillezett zöldségekkel, vélekedik a szakember. A testes, markáns vörösborok ezzel szemben leginkább a grillezett pizzához, hamburgerhez, steakhez, bárányhoz, birkához illenek. Ha füstölt lazaccal, esetleg kardhal-filével dolgoztok, a merlot kitűnő választás lehet.

Ha többféle bort is isztok, érdemes a fehérrel kezdeni…

Természetesen többféle bor is része lehet a mulatságnak, ebben az esetben viszont kezdjétek a poharazást a fehér borokkal. Ezek közül is a könnyebb, lágyabb ízharmóniájú italok nyissák az estét, és lassan mozduljatok csak el a vörösborok, azok közül is a testesebb nedűk irányába.

Nem csak a színek számítanak, hanem a zamat is…

Karmel szerint remek ötlet, ha a hasonló ízvilágú ételek és borok egyszerre kerülnek terítékre, hogy minél jobban kiegészíthessék egymást. „Nincs értelme annak, hogy egy nehéz, testes vörösbort kínáljunk a hal mellé, hiszen teljesen elnyomná annak ízét” – sommázza a lényeget a mesterszakács.

Persze előfordul, hogy az ellentétek vonzzák egymást…

A fenti szabály ellenére néha nem árt, ha némiképp édesebb bor enyhíti a csípős, fűszeres étel komplexitását. A nehéz, összetett magyaros ételek mellé jól jön egy könnyű, édes fehérbor, és az emésztésnek is jót tesz.

A bor textúrája jó, ha illeszkedik az étel fűszerezéséhez…

Ha natúr grillcsirkében gondolkozunk, a Chardonnay például kitűnő választás. Ha azonban erősen fűszerezzük és fokhagymázzuk azt a csirkét, máris egy testesebb vörös felé mozdultunk el: a Magyarországon is újra egyre népszerűbb Zinfandel ilyenkor például méltó kísérő lehet.

És ha már emésztés: a fehérjedús étel legjobb barátja a száraz vörösbor…

A száraz borok, mint pl. a Cabernet Sauvignon a leginkább a fehérjében gazdag táplálékhoz passzolnak: a steak, a szalonnák és a korosabb sajtok ebbe a kategóriába tartoznak például. Ezek a borok csersavban gazdagok, amely segít a zsírok feldolgozásában, és üde színfoltként jelennek meg a nehezebb ételek mellett is.

Végül pedig itt egy borpác a mesterszakács konyhájából…

Hozzávalók:

2 pohár a kedvenc borodból
1 pohár víz
¼ pohár barnacukor
½ extraszűz olívaolaj
2 evőkanál kóser vagy tengeri só
1 evőkanál apróra vágott friss vagy szárított rozmaring levél
1 evőkanál szárított fokhagyma

Az elkészítés módja:

Egy üvegben keverd össze a fenti hozzávalók mindegyikét, amíg a só és a cukor feloldódik. (Lehetséges az is, hogy langyos vízben oldod fel a sót és a cukrot, és úgy adod hozzá a többi összetevőt.) Tedd üvegbe és zárd be az így kapott pácot, mely egy hétig hűtőben tárolható.

A legfontosabb pedig: kellemes grillszezont kívánunk!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.