Gasztró

Így készíts tökéletes tejhabot otthon

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.02 | 11:18

A tökéletes tejhab elkészítése nem csak a baristák privilégiuma, otthon is érdemes megpróbálkozni vele. Sőt, még a latte art művészetét is elsajátíthatod, hogy látványos illusztrációkat varázsolj a kávéd tetejére - elkápráztatva a családtagjaid vagy a barátaidat.

Fotó: bestmixer.hu

A tejhabbal készült italok közül a cappuccino a legismertebb, de a latte macchiato és a flat white is egyre népszerűbb. A baristák a végletekig képesek fokozni a tejhabos kávék díszítését, fantasztikus mintákat varázsolva rájuk. 

Egy kitűnő cappuccinóért vagy latte macchiatóért azonban nem kell feltétlenül beülnöd a kedvenc kávézódba. A kellő tudás birtokában otthon is könnyen elkészítheted ezeket. Sőt, még a különféle kreatív díszítések, vagyis a latte art művészetét is elsajátíthatod. 

Fotó: bestmixer.hu

Lássuk most lépésről lépésre, mi a tökéletes tejhab készítésének titka. 

  1. A szükséges eszközök 

Szükségünk lesz egy tejhabosító eszközre. A legjobb egy – minél profibb – kávégép, amelynek van gőzkarja. Ennek hiányában megteszi egy kézi, elektromos tejhabosító is, illetve french press kávékészítő gép is alkalmas tejhab előállítására. 

Fontos kellék a megfelelő edény is, amiben a tejhabot elkészítjük. Ez egy kisebb kiöntő vagy kancsó, a legjobb, ha rozsdamentes acélból készül. Még ennél is jobb, ha sikerül beszerezni egy kimondottan tejhab készítésére szolgáló, pitcher nevű kancsót. Ezek űrtartalma változó, de lényeges, hogy legyen egy kissé nagyobb annál, mint amennyi a tejhab készítésére használt tej mennyisége folyékony állapotban. Így lesz benne elég hely a keletkező habnak. 

És végül, de nem utolsó sorban, szükség lesz egy jó kávéfőzőre, amivel a tejhabos, tejkrémes kávéital alapját jelentő eszpresszót el tudjuk készíteni. Ez lehet egy minőségi kotyogó vagy akár egy komolyabb kávégép is. 

  1. A tej minősége meghatározó

A tejben (a vízen kívül) három dolog van: zsír, cukor és fehérje. A legtöbb helyen arról olvasni, hogy a jó minőségű tejhabhoz minél zsírosabb tejre van szükség. 

A tejhab, illetve tejkrém – állagát azonban elsősorban nem a tej zsírtartalma, hanem a fehérjetartalma határozza meg. Ezért a selymes, jól folyó, mutatós tejhab készítéséhez válasszunk minél magasabb fehérjetartalmú tejet. Persze a magasabb zsírtartalomra sem botorság odafigyelni – de ennek inkább a kellemes íz szempontjából van jelentősége.

  1. A tejhab készítése

Ha a tejhabot a kávégép gőzkarjával készítjük, az alábbi lépéseket kövessük:

  • Öntsünk a pitcherbe vagy a tejhabkészítésre szolgáló edénybe annyi tejet, amennyi az adott kávéitalhoz szükséges. A tejhab állaga akkor lesz igazán jó, ha a tej hűtőhideg (2-4 Celsius fokos). 
  • A gőzkarból engedjünk ki egy kis gőzt, hogy az esetleg benne maradt víz ne kerüljön bele a pitcherbe. Ezután enyhén döntsük meg a kancsót, és a gőzkart 10-30 fokos szögben szintén megdöntve merítsük egy kicsivel a tej felszíne alá, majd indítsuk el a gőzt. 
  • Amikor megfelelő mennyiségű tejhab keletkezett, a gőzkart toljuk le egészen a kancsó aljáig. Ekkor már nem a tej levegősítése a cél, hanem hogy a kancsó alján lévő tej és a tetején lévő hab összekeveredjen az örvénylő mozgás következtében. Így, a tejhab és a tej összekeverésével jutunk a tejszínhez hasonló, sűrű, mégis folyós állagú tejkrémhez. Ez a tejkrém már művészi minták, vagyis latte art díszítések alkotásához is tökéletes alapanyag lehet. 
  • A tejet csak addig gőzöljük, amíg a fémkancsót vagy pitchert a kezünkbe tudjuk tartani. Ha ugyanis ennél forróbb lesz, a magas hőmérséklet árthat a tejhab ízének.
  • Ha kész vagyunk, zárjuk el a gőzt, és néhányszor ütögessük oda a konyhapulthoz a pitchert, majd hagyjuk pihenni egy-két percig a tejkrémet. Így a felesleges buborékok eltávoznak belőle, és elnyeri végső – remélhetőleg – tökéletes állagát. 

Latte art: tejhabbal rajzolt üzenetek

Biztosan te is láttál már olyan videókat, amelyeken a baristák, a kávékészítés mesterei csodás illusztrációkat, valóságos műalkotásokat készítettek a kávé tetejére, tejkrém segítségével. Sőt, az is lehet, hogy már ittál is ilyen kávét. Ezeket a latte art műalkotásokat azonban te is könnyedén elkészítheted, ha elvégzel egy Latte Art tanfolyamot egy színvonalas barista akadémián. 

[Beágyazott videó, illesztő kód:

Ilyen intézmény a Best Mixer Iskola is,  ahol nemcsak a hivatásos kávékészítő mesterek, hanem azok is megszerezhetik a szükséges tudást, akik otthon szeretnének kiváló minőségű kávét fogyasztani. Itt nem csak a fantasztikus minták készítésének kulisszatitkait sajátíthatod el magasan képzett, neves szakemberek irányítása mellett. Azt is megtanítják neked, pontosan hogyan készítheted el a tejkrémes italok alapját jelentő eszpresszót, hogyan alkothatsz lélegzetelállító latte macchiatót és egyéb csodás, kávéitalokat – és számos egyéb kulisszatitkot is megismerhetsz a kávékészítés világából. 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló