Gasztró

6 dolog, amit Gordon Ramsay-től tanulhatsz a konyhában

  • Szerző:nuus
  • 2021.08.18 | 07:18

A közhiedelemmel ellentétben a nagyhangú sztárszakács egyáltalán nem diktátor: egyszerűn csak a legjobbat várja mindenkitől, beleértve önmagát is. Sokat tanulhatsz tőle, még ha nem is törekedsz séf-karrierre.

1. Törekedj az egyszerűségre.

Ha követeted Ramsay műsorát, láthatod, hogy a mester mindig egyszerű, világos menüket készít, nem szereti túlbonyolítani a dolgokat. A világképét nem nehéz megérteni: ha egyszerre túl sok, bonyolult, összetett kaját igyekszel az asztalra tenni, nagy a valószínűsége annak, hogy elveszel a részletekben, és A: valamit elrontasz; B: egyszerűen csak közepes lesz a végeredmény. Sokkal jobban jársz, ha eleve az egyszerű, hétköznapi kedvenceket tanulod meg tökéletesen elkészíteni. A mediterrán tésztákkal például nem tudsz árnyékra vetődni…

2. Tudd, mi az erősséged.

Nem lehetsz mindenben egyformán jó, ezzel jobb, ha rögtön az elején szembenézel. Van, aki remek süteményeket készít, míg mások koktélfronton jeleskednek. Elképzelhető, hogy a magyaros, házias ételeket zseniálisan készíted, de egy mexikói vagy japán különlegesség már kifog rajtad. Természetesen a konyhában is a gyakorlat teszi a mestert, de ha tétje van a játéknak, jobb, ha a bevált fogásoknál maradsz, és csak lassan, fokozatosan hódítasz meg újabb területeket.

3. Mindig kóstold meg, amit készítesz. Többször is.

Gordon Ramsay úgy vélekedik, hogy minden munkafolyamat során fontos, hogy ellenőrizd az étel állagát és ízét. Szakácsként a te felelősséged, hogy egyetlen fogás se legyen íztelen vagy rossz ízű, ezért végig résen kell lenned. Ha főzés közben jössz rá, hogy sótlan a leves vagy kemény a hús, még mindig elég idő van arra, hogy kiküszöböld a kellemetlenséget, ellenben ha a vendéged fedezi fel a hibát, legközelebb nem szívesen eszik majd a főztödből!

4. Ügyelj a legkisebb részletre is.

Az ördög a részletekben rejlik, különösen a konyhában. Egy igazi séf tudja, hogy a vendég minden érzékszervére hat az étel, ezért például az sem mellékes, hogy miként mutat a tányéron a finomság. A New York- Egyetem tudósai felfedezték, hogy a képzőművészeti alkotásokra emlékeztető salátatál jobban ízlik a vendégeknek, mint a megszokott formátum – akkor is, ha az összetevők teljesen ugyanazok. Ha el akarod kápráztatni a barátnődet vagy a szüleidet, figyelj oda a tálalásra is.

5. Tartsd tisztán a munkafelületet.

Gordon Ramsay akkor üvölt a legjobban a gyakornokaival, ha azok rendetlenséget és koszt hagynak maguk után. Ha az asztalon marad egy-két hagymadarab vagy egy picit foltos lesz a kötényed, oké… de a hűtőnek, a munkafelületnek és az asztalnak tökéletesen tisztának kell lennie. Soha ne szeleteld ott a zöldséget, ahol korábban a csirkét daraboltad, és tüntess el minden kétes maradékot a fridzsiderből is. A mocsok nem csak veszélyes lehet, de a minőséget is kedvezőtlenül befolyásolja.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gordon Ramsay (@gordongram) által megosztott bejegyzés

6. Légy szenvedélyes.

„Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes” – vélekedett József Attila, és Gordon Ramsay sincs más véleményen, csak ő a precizitáson túl a szenvedélyt is a képlet részévé teszi. Pontosan tudjuk, hogy az ételre hatással van a lelki állapot, amelyben készítettük: nem véletlenül a nagyi sütije a legfinomabb, amit imádott kisunokájára gondolva készít. Ha elveszíted a szenvedélyt, amelyet a konyhában, alkotás közben érzel, ne várd, hogy a főztöd ízletes legyen… őrizd a tüzet magadban, s ha elfáradtál, inkább irány az étterem!

kép:  Kyle Head on Unsplash


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.