Gasztró

Ettől olyan drága az igazi kaviár

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.20 | 06:46

Egyáltalán, mi az igazi kaviár? Nem a bolti kisüveges.

Illusztráció: 123rf.com

„Nem kell mindig kaviár…” szoktuk mondani, egyáltalán nem véletlenül. A halikra gyakorlatilag egyet jelent a drága és extravagáns étel fogalmával, az idők során egyfajta státuszszimbólummá érett. Szinte elképzelhetetlen nélküle egy illusztris parti, sőt a felső tízezer egyéb furcsaságokra is használja, Barron Trump, Donald Trump fia például állítólag ezzel hidratálja a bőrét. De miért lett a halikra ennyire kiemelt státuszszimbólum?

Több okból drága

Kezdjük azzal, hogy nem csupán egyszerű halikráról van szó. Valójában csak a tokhal ikráját lehetne kaviár néven árulni, az apró szemű „kaviár” – amelyet tégelyenként pár száz forintért megkapunk a szupermarketben – nem tekinthető igazinak. A tokhalnak 27 alfaja van, ezek közül 18 szerepel a veszélyeztetett fajok listáján, ez pedig azt jelenti, hogy a tokhal bolygónk egyik leginkább veszélyeztetett élőlénye. És mint megszokhattuk, minél ritkábbá, illetve ezzel együtt nehezebben elérhetővé válik valami, annál inkább az egekbe szökik az ára. A kaviár magas árának az a további oka, hogy az ikrákat csak kézi erővel lehet kinyerni. Minden olyan munka költséges, amely 100%-ban emberi erőkifejtéshez kötött, vagyis nem lehet gépesíteni. Végül még egy okot megemlítünk: ez pedig a kaviárról kialakult kép. Ha valami ennyire erős státuszszimbólummá válik, akkor automatikusan megemelkedik az értéke.

Mégis lehet olcsóbb?

A leginkább exkluzív kaviárfajták ára változatlanul nagyon magas, de az ár nagyban függhet a kaviár elérhetőségétől, valamint az előállításával járó munka jellegétől is. És persze attól, hogy a halacskák mennyi idő alatt állítják elő az ikrákat. Az olcsóbb kaviár olyan tokahalfajtákból származik, amelyek gyorsabban szaporodnak, tehát rövid idő alatt sok ikrát termelnek. Régebben a legdrágább kaviárok a vadon kifogott tokhalakból voltak kinyerhetők, de mára a különböző törvények miatt ezek a fajták gyakorlatilag eltűntek. Tehát az összes kaviár különböző haltenyészetekből származik, ez pedig valamelyest lenyomta a kaviár árát. Így aztán léteznek egészen megfizethető „rendes”, tokhalból származó kaviárok is, ezek esetén üvegenként pár ezer forintos ár számít reálisnak.

De vajon így mivel vághat fel a milliárdos vagyonú házigazda? A megoldás nagyon egyszerű és egyben látványos, garantáltan feldob egy olyan partit, amelyet a felső tízezer tagjainak szerveznek. Csak meg kell szórni az ikrákat 22 karátos arannyal, és kész is a Strottarga Bianco fajtájú kaviár – kilónként potom 113 600 amerikai dollárért, amely aktuális árfolyamon közel 35 millió forint jelent. Megéri, nemde?

Forrás: ÍzesÉlet.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.