Gasztró

A szőlő eddig ismeretlen, pozitív hatására derült fény

  • Szerző:nuus
  • 2019.10.24 | 16:48
  • trendindex: 2

Elég egy marék szőlőt ennünk naponta ahhoz, hogy elkerüljük az Alzheimer-kórt – állítja tudósok egy csoportja.

Szőlőtermesztők finanszírozták azt a kutatást, amelyből kiderült, hogy a rendszeres szőlőfogyasztás védelmet jelent a kognitív gyengülés ellen, és már hat hónap után láthatók az eredmények: a memória élénkebb, a koncentrációs képesség javul.

A szőlő további – korábban feltérképezetlen – előnye, hogy javítja a vérkeringést, ami szintén a demenciaellenes harc malmára hajtja a vizet, hiszen a nem megfelelő vérkeringés nagymértékben hozzájárulhat a kognitív gyengüléshez.

A Kaliforniai Egyetem munkatársainak kutatásában tíz olyan véletlenszerűen kiválasztott ember vett részt, akik a kognitív gyengülés korai jeleivel küzdöttek. Az egyik csoport szőlőport kapott – napi 72 gramm gyümölccsel -, míg a kontrollcsoport tagjai placebót vehettek magukhoz.

A résztvevők kognitív képességeit a kutatás kezdetekor, illetve hat hónappal később is mérték, miközben rendszeres PET-vizsgálatokra is sor került, hogy az anyagcserét figyelemmel követhessék.

„Minden jel arra mutat, hogy a rendszeres szőlőfogyasztás pozitív hatással van az agyra, azonkívül a szív- és érrendszeri betegségek is kisebb arányban jelennek meg általa” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Daniel Silverman, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.

Az anyag az Experimental Gerontology című szaklap friss számában került publikálásra.

Nyitókép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.