Gasztró

A tudósok végre kikutatták, hogyan kell inni a whiskyt, tisztán, jéggel, vízzel?

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.28 | 19:43

A whiskysznobok szerint bűn jeget tenni bele, legfeljebb egy kis sima vizet bír el, ez emeli ki a zamatát.

Aki ismeri a single malt whisky illemtanát, az tudja, hogy jeget még véletlenül se szabad bele kérni. Az indok általában annyi, hogy a jég elveszi a whisky aromáját. Viszont ott van az amerikai szokás, a whisky on rock, ami méretes jégdarabokat jelent a dupla whiskyben.

Mindez eddig whiskysznobok misztikus vitája maradt, de most jött pár brit tudósnak is beillő kutató, hogy megoldja a világ legfontosabb problémáját. Megvizsgálták mitől van íze az italnak, és hogyan hat rá a víz vagy a jég. A whisky nagyon tiszta ital, mégis a színéért és az ízéért több száz vegyület fegyület feleős, zsírsavak, aldehidek, észterek, és a legfontosabb alkotóelem az íz szempontjából a guaiacol vagy magyarul gvajakol nevű vegyület. Ez kezd párologni az italban, amikor a pohárba öntöd, és felelős a whisky füstös aromájáért.

A whisky ízét pedig nagyrészt az orroddal érzed, ahogy más ízek élvezetéért is jórészt a szaglásod a felelős.

A jégkockák hidegek, ezért lassítják a gvajakol párolgását, így kevésbé érzed majd az ízét. Így a jég dupla whiskyvel kilőve, sajnáljuk Horváth Charlie.

Viszont a gvajakol a kutatás szerint a hordóerősségű whiskyben párolog leginkább, ami 59 fokos. Mi kóstoltunk hordóerősségű whiskyt, elég kemény hatása van, általában nem is ezt forgalmazzák, bár kapható ilyen is, hanem a 40 fokos változatot, mint a többi töménynél. Vagyis az ideális verzióhoz képest eleve vízzel nagyon felhigított whiskyt kapunk a palackban, ebbe már egy kis vizet löttyinteni lehet, de nem oszt, nem szoroz.

Mi a tanulság? Végezz el magadon egy kémiai vaktesztet. Tölts ki három pohárral a kedvenc whiskydből. Hagyd tisztán az elsőt, tegyél jeget a másodikba, és egy kis vizet a harmadikba. Kösd be a szemed, és kóstold meg vakon mind a hármat. Amelyik a legjobban ízlett, az lesz a te személyes whisky megoldásod.
erz


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló