Gasztró

Buborékos kérdés: pezsgőt vagy habzóbort?

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.09 | 19:32

Más alkalomhoz és ételhez más illik, nézzük mikor mit érdemes inni a buborékos italokból.

Pixabay.com

Nemcsak a szilveszteri partik sztárjai lehetnek a buborékos italok, a hétvégi buliban is nyugodtan kibonthattok egy-egy palackkal belőlük. Beszerezni sem nehéz a finom italokat, az utóbbi években egyre többféle habzóbor került boltok polcaira. Eredetijük az olasz prosecco.

Tegyük tisztába a fogalmakat: pezsgő vagy habzóbor?

A pezsgő francia eredetű, nevét Franciaország egyik északkeleti régiójáról, Champagne-ról kapta. Chardonney, Pinot Noir és Pinot Meunier fajtájú szőlőből készítik. A prosecco pedig olasz ital, az ország Veneto tartományából származik, és egy Glera nevű szőlőfajtából készül, amely már az ókori Rómában is ismert volt.

Az elkészítés folyamata szintén különbözik a két italnál. Közös, hogy két erjesztési folyamaton mennek keresztül, amelyből a második adja a végtermék pezsgését. Egyúttal itt rejlik a különbség is. A pezsgő palackozva erjed, ezáltal válik buborékossá, a prosecco pedig rozsdamentes acéltartályokban, amely gyorsabb és olcsóbb megoldás. Az előállítási mód miatt egy palack pezsgő átlagosan háromszor annyiba kerül, mint egy üveg prosecco.

Ízük is eltér, a pezsgőnél a citrus, a barack, a cseresznye és a mandula a jellemző ízjegyek, a prosecco pedig édesebb zöld alma, sárgadinnye, körte ízeket hordoz. Így ha vacsoramenüvel kápráztatjátok el vendégeiteket, érdemes ezeket a jegyeket figyelembe venni, összehangolni a fogásokkal.

Végül ne feledkezzünk meg a gyöngyözőborról sem! Ez az ital a habzóborok rokona, ám kisebb szénsavtartalommal rendelkezik.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Gamer
Autós battle royale érkezik