Gasztró

Buborékos kérdés: pezsgőt vagy habzóbort?

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.09 | 19:32

Más alkalomhoz és ételhez más illik, nézzük mikor mit érdemes inni a buborékos italokból.

Pixabay.com

Nemcsak a szilveszteri partik sztárjai lehetnek a buborékos italok, a hétvégi buliban is nyugodtan kibonthattok egy-egy palackkal belőlük. Beszerezni sem nehéz a finom italokat, az utóbbi években egyre többféle habzóbor került boltok polcaira. Eredetijük az olasz prosecco.

Tegyük tisztába a fogalmakat: pezsgő vagy habzóbor?

A pezsgő francia eredetű, nevét Franciaország egyik északkeleti régiójáról, Champagne-ról kapta. Chardonney, Pinot Noir és Pinot Meunier fajtájú szőlőből készítik. A prosecco pedig olasz ital, az ország Veneto tartományából származik, és egy Glera nevű szőlőfajtából készül, amely már az ókori Rómában is ismert volt.

Az elkészítés folyamata szintén különbözik a két italnál. Közös, hogy két erjesztési folyamaton mennek keresztül, amelyből a második adja a végtermék pezsgését. Egyúttal itt rejlik a különbség is. A pezsgő palackozva erjed, ezáltal válik buborékossá, a prosecco pedig rozsdamentes acéltartályokban, amely gyorsabb és olcsóbb megoldás. Az előállítási mód miatt egy palack pezsgő átlagosan háromszor annyiba kerül, mint egy üveg prosecco.

Ízük is eltér, a pezsgőnél a citrus, a barack, a cseresznye és a mandula a jellemző ízjegyek, a prosecco pedig édesebb zöld alma, sárgadinnye, körte ízeket hordoz. Így ha vacsoramenüvel kápráztatjátok el vendégeiteket, érdemes ezeket a jegyeket figyelembe venni, összehangolni a fogásokkal.

Végül ne feledkezzünk meg a gyöngyözőborról sem! Ez az ital a habzóborok rokona, ám kisebb szénsavtartalommal rendelkezik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló