Gasztró

Most megszereted a céklát

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.21 | 19:55

Aki nem szereti, az most majd jól megszereti.

123rf.com

Szereted? Utálod? Ha esetleg még az utóbbi felé billen a mérleg nyelve, mi megpróbálunk meggyőzni az ellenkezőjéről.

Ez a csodás színű téli zöldség nem csupán a rák megelőzésében lehet segítségünkre, hanem pozitívan hat állóképességünkre, csökkentheti vérnyomásunkat és erősíti immunrendszerünket is. Földes íze pedig annyira sokféle ételhez passzol, hogy kár lenne kihagyni táplálkozásunkból. A földes zamatot édeskés íz kíséri, ezért ha nem bonyolítanátok túl, egyszerűen párosítsátok citrusokkal és friss, sós sajtokkal. Azért sorolunk még pár szuper verziót.

Nyersen

Igen, abszolút fogyasztható nyersen! Csak hámozzátok meg, vágjátok apró kockákra, szeletekre vagy reszeljétek le – vigyázat, erősen fog! –, ízesítsétek sóval, citromlével. Keverjetek hozzá narancsfilét vagy például salátaleveleket vagy csírákat, egészségbombát fogtok kapni.

Sütőben sütve

Imádjuk ezt verziót, mert 2-3 fej cékla még a legzsúfoltabb sütőbe is befér. Így amíg sül a friss kenyér, a hétvégi süti vagy a rakott tészta, szépen csendben megpuhulnak a céklafejek is. A legjobb, ha egyesével, héjastól alufóliába csomagoljátok a céklafejeket, majd így teszitek a forró sütőbe. Amikor elkészültek, már csak megpucolni és felkockázni kell, aztán már össze is keverhetitek finom kecskesajttal, némi olívaolajjal és például durvára tört, pirított dióval. Friss bagettel isteni!

Salátába

Akár nyersen, akár sütve, egyszerűbb és komplexebb saláták alapja is lehet. Egy példa: főzzetek ki pennét, majd a sült céklát turmixoljátok le kevés olívaolajjal, sóval és finomra tört mogyoróval. Az így kapott pesztót forgassátok össze a tésztával, és máris kész a céklapesztós tésztasaláta.

Pácolva, savanyúságként

Így akár minden főétkezés része lehet. Friss íze pedig a legálmosabb ebédeket is feldobja.

Desszertnek

Nem viccelünk! A sült cékla pürésítve, cukorral, vajjal vagy olajjal, liszttel, tojásokkal összedolgozva, kevert sütemények kiváló alapja lehet. A mi kedvencünk brownie-ba keverve, sok-sok étcsokival.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Csobot Adél odavan az exért
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 18.