Gasztró

Ünnepi borkalauz kezdőknek… és azoknak, akik szívesen boroznak

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.22 | 14:41

A karácsony, az év végi céges bulik és szilveszter többség szemére fontos fejezete a szeszfogyasztás. De miért is ne lehetne kulturáltan, intelligensen?

Az alapok

Addig már azért mindannyian eljutottunk, hogy van fehérbor, hozzá való pohárral, meg van vörösbor. Aztán odatesznek elénk egy rozét, ami úgy néz ki, mintha összekeverték volna a kettőt, mi meg nem merjük megkérdezni, hogy most akkor ez mégis hogy… Meg egyáltalán, mi ez a vegzálás a hordókkal, hát nem mindegy, miben tárolták ezt a nyomorult szőlőlevet? Mint kiderült, nem mindegy.

No de haladjunk szépen sorjában. A fehérbor fehér szőlőből készül, és halványsárga, esetleg mézszínű. A rozé nem fehér, hanem vörös szőlőből készül, csak a mustot hamarabb elválasztották a szőlő színezőanyagokban gazdag héjától, ezért rózsaszín. A hasonló színű siller is vörösbor, csak nem olyan mélyvörös, és savas, inkább illatos, készülhet fehér és vörös szőlő keveréséből vagy a rozéhoz hasonló eljárással. A vörösbor vörös színű, van belőle testes és könnyű, és csak hogy jobb legyen, kék szőlőből van.

Azt, hogy a bor mennyire karcolja a torkunkat, azaz mennyire száraz, a cukortartalma dönti el. A száraz bor literjében négy gramm cukor lehet csak. Ez nem sok. A félszáraz bor 4–12 grammnyi cukrot engedélyez, a félédes felmegy 45 grammig, míg az édes boroknál a határ a csillagos ég!

Rózsaszín bor is van (kép: https://pixabay.com/hu/users/jill111-334088/)

Egyáltalán hányfajta bor van?

Ha már legalább a színnel tisztában vagyunk, jönnek a fura elnevezések meg az idegesítő hordók. Rakjunk itt is rendet! Kezdjük a legegyszerűbbel, az aszúval. Ez kései szüretelésű édes szőlőből készül, finom, és nagyon édes. A sznobosan hangzó cuvée azt jelenti, hogy az adott bor többféle szőlőből van. A fajbor viszont pont nem, ő hagyományos eljárással készült, egy szőlő mellett hűséget fogadva.

Van még jégbor, ami nem jéghidegre hűtött bort jelent, hanem azt, hogy fagyott szőlőből készítették, meg barrique, ami azt jelenti, hogy az adott bort kiégetett tölgyfa hordóban érlelték. Na igen, a hordók. A bor ízén ugyanis érezni, miben lakott. Fahordóban, tölgyfa hordóban, abból is milyenben és meddig. A szakavatott borfogyasztók tudják, hogy míg a francia tölgy vaníliás ízt ad a borhoz, addig a zempléni tölgy pörkölt magvas hatást, az amerikai változat pedig csokit és kókuszt.

Aztán van még asztali bor, ami azt jelenti, hogy jöhet akárhonnan, borszőlőből készült, és minimum 9 százalékos az alkoholtartalma. A tájbor egy adott bortermelő tájegységre jellemző, például alföldi, Duna melléki, balatonmelléki, dél-dunántúli, felső-magyarországi, a védett eredetű egri, tokaji, és még sorolhatnánk. Minden más, egzotikusnak hangzó név a szőlő fajtáját jelöli. A teljesség igénye nélkül van szamorodni, furmint, hárslevelű, rizling, kéknyelű, kékfrankos, kadarka, chardonnay, cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon, pinot blanc, pinot noir – ha bajban vagyunk, bízzuk a borászra vagy adott férfira a választást, törjön bele az ő nyelve.

via GIPHY

Tálalási kisokos

A fogyasztási hőmérsékletet szerencsére ráírják a bor címkéjére, csak le kell lesni. Ha mégis bajban vagyunk, akkor jó tudni, hogy minél magasabb az alkoholtartalom, annál melegebben kell tálalni a bort. Ezen túl általában a rozét és a fehérborokat 8–12 Celsius-fokon, a vörösbort 13–16 Celsius-fokosan, a testes vörösbort ennél is melegebben tálaljuk. Ha nem bízunk a hűtőnkben, lehet kapni külön borhűtőt, és borhőmérőt is, amivel még elegánsak is lehetünk ellenőrzés közben. Ha már idáig eljutottunk, ne feledkezzünk meg a megfelelő poharakról és azok helyes tartásáról sem: ha szorongatjuk a poharat, a kezünk felmelegíti a bort, az pedig a borszakértők szerint egyszerűen katasztrófa, mert nem érezzük úgy a mellékízeket, zamatokat, ahogy kellene.

Kellemes ünnepeket, jó borozást!

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló