Gasztró

Idén végre készíts saját tojáslikőrt, nem is olyan vészes!

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.26 | 10:33

Eredetileg gyógyital volt az angoloknál, George Washington már whiskeyvel itta.

A boltok polcain lévő ízeket már úgyis ismered, és ha ajándékba most valami egyénit vinnél, vagy csak magad kortyolgatnád, itt egy pár recept. Az ünnepek kedvenc alkoholos itala selymes, sűrű és fűszeres, ráadásul minden mást maga mögé utasít.

A keresekedelemben beszerezhető üvegekben mindössze egy százalék a tojás aránya, cukorral viszont jól felnyomják, a kívánt ízhatás elérésének érdekében. Most megkerülheted a kommersz verziót, ráadásul már eleged is lehet a vásárolt termékekből.

Honnan van a tojáslikőr?

Évszázados múlttal bír ez a tojásból, fűszerekből és eredetileg sörből összetevődő, angol itóka, melyet elsősorban gyógyászati célra alkalmaztak. Posset néven is futott egy meghűlés elleni variációja, ahol meleg aludttejet adagoltak alkohollal és fűszerekkel. Citromos panna cottaként lehet ennek a mai verziójával is találkozni.

De mielőtt elkalandoznánk, maradjunk a tojásnál – ahogyan a brit birodalom kiépült, a recept is elterjedt, és több formát is öltött. A mai tojáslikőr leginkább az amerikai telepesek eljárását tükrözi, akik a csirkék és tehenek termékeihez már rumot adagoltak.

A polgárháború idején már kultusz övezte ezt az italt: karácsonykor még maga az ínyencként számon tartott George Washington is ezt hörpintette. A recept azóta alig változott:

Egynegyed liter tejszín, egynegyed liter tej, 12 evőkanál cukor, fél liter brandy, negyed liter rozs whiskey, negyed liter jamaikai rum, nyolcad liter sherry-likőr. 12 tojást válassz külön, és a sárgákat jól keverd ki cukorral. Add hozzá a tejszínt és a tejet, lassan kutyuld össze. Verd fel keményre a fehérjét, és tedd óvatosan a keverékbe. Pár napra rakd hűvös helyre, majd fogyaszd egészséggel!

Akkortájt rengeteg fogyott ebből a kevert italból, ami azt jelentette, hogy a tengerentúliak ősei is erőszeretettel ütötték ki magukat az ünnepekkor.

A 19. századi baltimore-i ifjak szokása volt, hogy végigjárták a város házait, hogy újévkor tojáslikőrrel koccintsanak. A kör addig tartott, amíg legalább egy közülük talpon tudott maradni.

Az 1820-as években még egy Tojáslikőr Lázadást is feljegyzett a történelem: zendülés tört ki ugyanis, amikor az szesztilalom ezt a hagyományos nedűt is érzékenyen érintette. Olyan alakok álltak a felkelés élére, mint a későbbi konföderációs elnök, Jefferson Davis és az akkor még reménybeli szövetségi generális, Robert E. Lee.

A tojáslikőr és készítése annyira kihagyhatatlan ünnepi kellék volt, hogy még konfrontálódtak is érte.

Az iparosodás persze elérte ezt az alkoholos terméket is: az élelmiszeripari ügynökségek a gyors és olcsó verziók előállítását is engedélyezték. Beköszöntött a módosított fehérje, a glükóz-fruktóz, a guargumi, a tartósítószerek és midenféle színezékek/aromák időszaka. Nem csoda, ha némely, előre palackozott produktum kifordult már a szádból. Akkor pláne itt az ideje, hogy az eredetit is megkóstold!

Bolti vagy házi?

Persze az Uproxx sem állíja azt, hogy minden egyes, üzletben vehető üveg tartalma kívánnivalókat hagyna maga után; a helyi kis üzemek szezonális kínálata például igazi ínyencségeket rejthet. Főleg, ha friss, házi tojást vesznek alapanyagul. De ezt te is megteheted: a piacon beszerezhető tojás mellé tej, tejszín, cukor és fűszerek szükségeltetnek.

Ha tartasz a nyers tojástól, akkor mégis inkább boltival dolgozz, melyek biztonságosabbak. Nem túl bonyolult elkészíteni, percek alatt megvan: akár alkohollal, akár anélkül. Van, aki a cukrot mogyorósziruppal helyettesíti. Egy koktél-shaker sem árt, illetve hosszúnyelű koktélos kanál, nagy pohár és még némi jég is jól jön.

Egy kanál mogyorószirup, egy nagy tojássárgája (friss, organikus), fahéj, pici szerecsendió, 30 milliliter sötét rum (lehetőleg jamaikai), 30 ml tejszín. Hat jégkockával jól összerázva, fél perc múlva tiéd a világ legfinomabb szezonális szürcsölnivalója.

Ha a rumot kihagynád, akkor a dupla adag tejszín fog segíteni. Ha más alkohollal küldenéd meg, akkor a rozs whiskey, brandy és sherry is megfelel.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló