Helyek

Ebbe a házba te is szerelmes leszel

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.02.11 | 07:18
  • trendindex: 2

A Káli-medence az egyik legszebb vidéke az országnak, ez a csodálatosan kivitelezett és a végsőkig átgondolt ház pedig, tényleg csodálatos.

A Káli-medencében Mindszentkálla egyik szélső, főúthoz közeli telkén épült a Borász háza elnevezésű ingatlan mely, egy komplex szőlőtermesztési és borászati együttes első eleme. A Fekete-bács hegyoldalába felfutó részén borterasz kapcsolódik az ültetvényhez, a borkészítés pedig egy másik helyszínen történik. Így a Borász házát nem kellett funkciókkal túlterhelni. Lakótér, garázs, közösségi térként funkcionáló fedett terasz került elhelyezésre. Az tervezést a SARGA Építész nevű iroda végezte, remekül.

A hagyományos lakás-istálló-tároló hármas tagolás analógiáját követi, az istállót itt már azonban garázs váltja fel. A tömeget áttört bazaltkő falak oldják. A belső tér intenzíven megnyílik a természet felé, együtt él a környezetével.

Az áttört kőfalak és az azokon átszűrődő fények a hagyományos mezőgazdasági épületek világát idézik. A fedett-nyitott tér látszó faszerkezetű fedélszékével a pajták épületeire emlékeztet. A nyitott tér a zárt belső tér fölötti padlástérben folytatódik, nyitott tárolóként funkcionál. Az épület reagál a hely adottságaira, párbeszédbe kerül vele.

A borász háza mai megfogalmazásban megjelenve épít a hagyományra, az egyensúly megtartásával együttélésre törekszik a környezetével, a maga természetességével válik a táj részévé. Lenyűgöző finom részletek, és tökéletes átgondoltság jellemzi, és ez emeli ki ezt a házat. Egész egyszerűen az az érzés támad az emberben, hogy itt akar élni, és lenni.

Képek:sargaarhitects


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló