Helyek

Kitiltják a turistákat Ausztrália leghíresebb látványosságának tetejéről

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.01 | 15:13

2019-ig még meg lehet mászni a nagy vörös sziklát, utána viszont beszüntetik az ilyen túrákat az őslakosok kérésének megfelelően.

Ausztrália egyik leghíresebb látványossága az Ayers Rock, leánykori nevén Uluru, ami a kontinensország közepén helyezkedik el a sivatagban. A hatalmas, vöröses színű homokkő tömböt az 1800-as évek végén fedezték csak fel, 1930-tól kezdődően pedig az ausztrál kormány engedélyezte a hegy megmászását gyalogos túrák számára, annak ellenére, hogy a helyi őslakosok, az Anangu törzs számára a hegy szent terület, és nem nézik jó szemmel az arra felmászó vendégeket.

Az Ayers Rock azóta is az országot meglátogató turisták egyik legfőbb célpontja, és az ananguk is szerveznek túrákat a sziklához, de szigorúan csak a hegy köré, ahol bemutatják hagyományaikat, történelmüket, őseik szokásait, meg úgy általában azt, hogyan lehet egyáltalán élni a semmi közepén, az ausztrál sivatagban. A hegy megmászása viszont számukra tabu, most pedig sikerült végre elérniük, hogy mások számára is az legyen: a már lekötött túrák végeztével, 2019-től Ausztrália betiltja az Uluru megmászását.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.