Koronavírus

Nem lehet kötelező egy munkahelyen sem a covid elleni vakcina, állítják a jogi szakértők

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.16 | 06:40

Ezt állapították meg a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői.

A koronavírus elleni oltás számos egyéb kérdés mellett, fontos munkajogi kérdéseket is felvet. Kötelezhet-e rá a munkáltató vagy sem?

„Ha a munkáltató kötelezővé tenné a munkavállaló számára a védőoltást vagy a dolgozót bármilyen hátrány érné amiatt, hogy nem adatja be magának a vakcinát, az diszkriminációs és adatvédelmi aggályokat is felvet. A vakcina beadatása nem lehet mindenkire előírt kötelezettség. Lehetnek olyan dolgozók is, akik személyes helyzetükből fakadóan nem kaphatják meg az oltást. Így például a várandós nők, vagy akik allergiásak a védőoltás bizonyos összetevőire. És olyanok is, akik korábban már átestek a víruson, de még nem telt el a meghatározott idő ahhoz, hogy megkaphassák a vakcinát. Nehéz objektív kritériumok alapján eldönteni, hogy ki lenne az, aki jogszerűen tagadhatja meg az oltást és ki az, aki nem. Megfelelő jogszabályi háttér nélkül a munkáltatók nincsenek abban a helyzetben, hogy jogszerűen alkalmazzanak megkülönböztetést és kezeljék az egyéni mentességi okokat. Jelen pillanatban még korlátozottan áll rendelkezésre a vakcina és éppen a munkavállalók legnagyobb hányadát kitevő korosztály csak később fog hozzájutni az oltáshoz. Az oltás kötelezővé tétele esetén a bármilyen okból be nem oltott munkavállalók hátrányos megkülönböztetésben részesülhetnének a beoltott munkavállalókhoz képest. Ez komoly jogi következményekkel járhat a jogellenes diszkriminációt alkalmazó munkáltatókra nézve”

– hangsúlyozza dr. Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie munkajogi csoportjának vezető ügyvédje.

A munkaszerződés megkötését nem lehet a munkavállaló védettségétől függővé tenni, emiatt

az állásinterjún sem lehet erre irányuló kérdést feltenni.

Az alkalmazottak beoltottságának nyilvántartása pedig adatvédelmi szempontból problémás, mert az ilyen jellegű információk olyan szenzitív személyes adatnak minősülnek, amelynek kezeléséhez a munkáltatónak nincs törvényes jogalapja.

Ahogy arra az Európai Unió Bizottsága is felhívta a figyelmet a témában 2021. január 22. napján tartott EU csúcson, a megfelelő jogalkotást tovább nehezíti, hogy még mindig némi bizonytalanság tapasztalható egyes vakcinák alkalmazását és hatását illetően. Jelenleg még

nem minden esetben egyértelmű, mennyi ideig nyújt védettséget az oltás.

Kérdéses, hogy fertőzhetnek-e a továbbiakban azok, akik már megkapták a vakcinát, illetve, hogy az újabb mutációk megjelenése mennyiben befolyásolja az oltás nyújtotta védettséget. Ezeknek a kérdéseknek a tisztázása elengedhetetlen feltétele a szükséges szabályok meghozatalának, aminek előfeltétele a komoly orvos szakmai vizsgálat és elegendő tapasztalat.

„A jelenlegi jogszabályi környezetben a munkáltatóknak továbbra is olyan megoldásokat javasolt alkalmazniuk az egészséges és biztonságos munkakörnyezet fenntartása érdekében, amelyek a legkisebb kockázattal és legkevesebb személyes adatkezeléssel járnak. Érdemes otthoni munkavégzést elrendelni. Ha lehet, rotációs sémákat bevezetni az irodai jelenlétre. Fizikai izolációs megoldásokat alkalmazni és fokozottan fertőtleníteni azokon a munkahelyeken, ahol a személyes jelenlét nélkülözhetetlen”

– teszi hozzá dr. Simkovicz Benjámin.

kép: https://pixabay.com/hu/users/whitesession-4645995/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló