Koronavírus

Kutatók kezdik megérteni, egyesek miért nem kapják el a COVID-ot

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.30 | 15:33

Egy új kutatásban direkt fertőztek meg COVID-ot okozó vírussal eddig meg nem betegedett embereket. A cél az volt, hogy megértsék, miért fordulhat elő az, hogy egyesek elkerülik a vírust, másokat pedig nagyon levesz a lábáról és még halált is okozhat.

Egy új kutatásban 36 embert fertőztek meg szándékosan a COVID-19-et okozó vírussal, hogy megértsék, miért tűnik úgy, hogy egyesek elkerülik a vírust. A válasz az immunrendszerükben volt – írja a euronews.com.

Kutatók direkt fertőztek meg Covid-19-el egészséges embereket, hogy megértsék a vírus fertőzését/Fotó: 123rf.com

A kutatók az orron keresztül adták be a vírust 36 egészséges önkéntesnek, akik korábban nem fertőződtek meg COVID-19-cel. Azoknál, akik gyorsan meggyógyultak, tipikus immunválasz helyett csak finomabbakat mutattak. A kutatók szerint a HLA-DQA2 nevű gén magas szintű aktivitása segíthetett volna ezeknek a résztvevőknek az elhúzódó fertőzés megelőzésében.

Ezzel szemben hat olyan személynél, akiknél elhúzódó fertőzés alakult ki, az immunválasz gyors volt a vérükben, de lassabban az orrukban. A tanulmány betekintést nyújtott abba, hogyan kommunikálnak az immunsejtek.

“Most már sokkal jobban megértjük az immunválaszok teljes skáláját, ami alapot jelenthet olyan lehetséges kezelések és vakcinák kifejlesztéséhez, amelyek ezeket a természetes védekező válaszokat utánozzák”

– mondta Dr. Marko Nikolić, a tanulmány egyik szerzője, a University College London munkatársa.

Ez a tanulmány a Human Cell Atlas nevű nemzetközi együttműködési csoport része, amelyet 2016-ban indítottak, és amelynek célja az összes emberi sejt feltérképezése.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló