Koronavírus

Lesújtó hírt kaptak a Pfizerrel oltottak: újabb mellékhatásra derült fény

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.12 | 07:18
  • trendindex: 8

Különösen egy bizonyos csoport érintett.

Egy friss multicentrikus vizsgálatban a Pfizer vakcina mellékhatásainak gyakoriságát elemezték cukorbetegségben szenvedő és nem szenvedő egyének között. A kutatás meglepő eredményt hozott, mivel kiderült, hogy a diabéteszes betegeknél gyakoribbak voltak bizonyos tünetek.

A 750 résztvevő bevonásával készült vizsgálat azt vizsgálta, hogy a cukorbetegek és nem cukorbetegek között milyen gyakorisággal jelentkeznek mellékhatások azoknál, akik mindkét Pfizer vakcinaadagot megkapták. A résztvevők közül 289 (77,1%) férfi és 86 (22,9%) nő volt cukorbeteg. Az első adagot követően a leggyakoribb mellékhatás az injekció beadásának helyén jelentkező égő érzés és kisebb gyulladás volt, ami 66,9% volt a cukorbetegeknél és 67,7% a nem cukorbetegeknél. A második adagot követően a cukorbetegek 64,0%-a és a nem cukorbetegek 51,7%-a számolt be izomfájdalomról, ami statisztikailag szignifikáns különbség.

A kutatás szerint a cukorbetegségben szenvedő alanyok gyakrabban tapasztaltak helyi és általános mellékhatásokat, mint azok, akik nem szenvedtek a betegségben. Ezek közé tartozott az égő érzés, kiütések, izomfájdalom és láz, bár ezek többsége kisebb mértékű és átmeneti volt.

A vizsgálat eredményei eltérnek néhány korábbi kutatástól, amelyek az első adag után intenzívebb mellékhatásokról számoltak be, és ellentmondanak azoknak a tanulmányoknak, amelyek szerint a cukorbetegségben szenvedők kevésbé hajlamosak súlyos vakcina-mellékhatásokra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Shakira megrázó bejelentést tett
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 30.