Koronavírus

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.12.05 | 13:30

A felnőttekkel ellentétben ők tünetmentesen vagy gyenge tünetekkel esnek át a betegséget.

A légzőszervi vírusoktól éles ellentétben viszonylag ritka a súlyos Covid-19 és a halálozás a gyermekek körében, ennek okait keresték ausztrál és svájci kutatók. Mint azt már jól tudjuk, a fiatalabb korosztály legtöbbjének nincsenek, vagy csak enyhe tünetei vannak, általában láz, köhögés, torokfájás, az ízlelés és a szaglás megváltozása.

Mint kiderült, a különböző szervek, különösen a vérerek, a szív- és nyirokedények belső falát alkotó endotél sejtek károsodása fokozódik a kor előrehaladásával és kapcsolat van a súlyos Covid-19 és azon állapotok között, amelyek hatással vannak ezekre a sejtekre.

“Tudjuk, hogy a vérerek károsodása fontos szerepet játszik a Covid-19 súlyosságában és vérrögökhöz vezethet, stroke-ot és szívrohamot okozva. A Covid-19 megfertőzheti ezeket az endotél sejteket és a vérerek gyulladását okozhatja” – hangsúlyozta.

A gyerekeknél ezek az endotél sejtek jóval kevésbé károsodnak a felnőttekhez képest és vérrögképző rendszerük is különbözik, ami miatt a gyerekek kevésbé hajlamosak az abnormális vérrögképződésre. Hozzáfűzték, hogy a krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek, mint a cukorbetegség és az elhízás, amelyek időskorban alakulnak ki, szintén összefüggenek a Covid-19 súlyosságával.

Szintén fontos szerepet játszanak az oltási programok – mint a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-vakcina-, amelyek erősíthetik az immunrendszert, valamint a D-vitamin bevitel, amit sok kisgyerek napi szinten szed. 

A kutatók hozzátették: a gyerekeknek erősebb a vele született immunválasza, amely a Covid-19 elleni védelem első vonalát alkotja. Másik fontos tényezőnek nevezte a “megtanított” immunitást, amely beindítja a vele született immunsejteket egy enyhe fertőzés és oltás után, elvezetve a “vele születetett immunmemóriához”.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.