Lélek

A temetésnek ma már életünnep a neve

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.10 | 06:46

Túlárazott, személytelen temetések helyett itt a popup-búcsúztató, hála az olyan közösségi temetkezőknek, mint a Picaluna.

A kelet-európai mocsárból minimum szépelgésnek tűnhet, ha a világ lazább vidékein már a temetést is úgy hívják, hogy életünnep („celebration of life”). Pedig a szenvedéshez szokott alapállást megfordítva talán nem hülyeség, ha a szépre emlékezünk, és halottaink legjobb pillanatait idézzük fel, amikor kénytelenek vagyunk búcsút mondani. Ehhez jön még a hagyományos temetkezés merev, üzemszerű modora és a vallás nem mindenkinek használható mankói – nem csoda, ha Kanadában és Ausztráliában sokan a bevett eljárást megkerülve maguknak szerveznek személyre szabott búcsúztatókat.

Vagy a piaci résben máris feltűnt startupokhoz fordulnak. Az ausztrál Picaluna társalapítójának, Greg Inglisnek az anyja halála, pontosabban a steril, ám drága szolgáltatás (45 perc, 10000 AUD) adta az ihletet. Mivel az elhunyt szeretett lóversenyre járni, mennyivel illőbb lett volna, ha elhamvasztják, a pénzből mindenkit meghívnak egy futamra, sírás, nevetés, hamvak szórása és ennyi. Az ötletelést befektetők bevonásával 2014-ben követte a cég megalapítása, az elgondolás, hogy a hagyományos csatornákat (amelyek amúgy csúnyán visszaélnek a monopolhelyzetükkel, pl. a koporsót a gyártási ár 600%-áért adják) kikapcsolva „popup” temetéseket szervezzenek. A Picaluna ezzel elnyerte a „temetkezés Übere” nevet a sajtóban, és bármennyire tiltakozik ellene, a párhuzam lényegében ül.

A bevétel 10%-át jótékonysági szervezeteknek utalják, a tesztidőszakban ez az Üdvhadsereg volt, ma a megrendelő dönti el. A cég a legutóbbi időkben heti átlag 3 temetést vezet le, Sidney után Melbourne és Brisbane felé terjeszkedik. Aki ábrándozna, netán hasonlóval próbálkozna, a Picaluna honlapján nézhet szét tanulságos történetek (Boney M mint gyászinduló, szívecskés koporsó és társai) vagy emberarcú gyásznagyok („celebrants”) közt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.