Lélek

A temetésnek ma már életünnep a neve

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.10 | 06:46

Túlárazott, személytelen temetések helyett itt a popup-búcsúztató, hála az olyan közösségi temetkezőknek, mint a Picaluna.

A kelet-európai mocsárból minimum szépelgésnek tűnhet, ha a világ lazább vidékein már a temetést is úgy hívják, hogy életünnep („celebration of life”). Pedig a szenvedéshez szokott alapállást megfordítva talán nem hülyeség, ha a szépre emlékezünk, és halottaink legjobb pillanatait idézzük fel, amikor kénytelenek vagyunk búcsút mondani. Ehhez jön még a hagyományos temetkezés merev, üzemszerű modora és a vallás nem mindenkinek használható mankói – nem csoda, ha Kanadában és Ausztráliában sokan a bevett eljárást megkerülve maguknak szerveznek személyre szabott búcsúztatókat.

Vagy a piaci résben máris feltűnt startupokhoz fordulnak. Az ausztrál Picaluna társalapítójának, Greg Inglisnek az anyja halála, pontosabban a steril, ám drága szolgáltatás (45 perc, 10000 AUD) adta az ihletet. Mivel az elhunyt szeretett lóversenyre járni, mennyivel illőbb lett volna, ha elhamvasztják, a pénzből mindenkit meghívnak egy futamra, sírás, nevetés, hamvak szórása és ennyi. Az ötletelést befektetők bevonásával 2014-ben követte a cég megalapítása, az elgondolás, hogy a hagyományos csatornákat (amelyek amúgy csúnyán visszaélnek a monopolhelyzetükkel, pl. a koporsót a gyártási ár 600%-áért adják) kikapcsolva „popup” temetéseket szervezzenek. A Picaluna ezzel elnyerte a „temetkezés Übere” nevet a sajtóban, és bármennyire tiltakozik ellene, a párhuzam lényegében ül.

A bevétel 10%-át jótékonysági szervezeteknek utalják, a tesztidőszakban ez az Üdvhadsereg volt, ma a megrendelő dönti el. A cég a legutóbbi időkben heti átlag 3 temetést vezet le, Sidney után Melbourne és Brisbane felé terjeszkedik. Aki ábrándozna, netán hasonlóval próbálkozna, a Picaluna honlapján nézhet szét tanulságos történetek (Boney M mint gyászinduló, szívecskés koporsó és társai) vagy emberarcú gyásznagyok („celebrants”) közt.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló