Lélek

Szokjuk az új kifejezést: szelfi-paradoxon

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.13 | 12:47

Azt jelenti, hogy utáljuk másokét nézegetni, de a sajátunkat kirakjuk.

Pixabay
Pixabay

Kiderült, hogy az emberek 77%-a készít szelfit, de 88%-uk inkább „normális” fotókat látna szívesebben a közösségi médiában. Akkor mégis miért csinálják? – teszi fel a kérdést a Daily Mail is.

Egy új tanulmány abból a szempontból vizsgálta a szelfiket, hogy tényleg érdekesek-e ezek a közzé tett fotók. Úgy tűnik, hogy rendszeresen posztoljuk a saját szelfinket, de a mások ugyanilyen képeire már nem igazán vagyunk kíváncsiak.

Sarah Diefenbach leleménye a szelfi-paradox kifejezés, mellyel a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem professzorasszonya ezt az új jelenséget jelöli. A hölgy online kérdőívek segítségével vizsgálta a felhasználók motivációit és véleményét a szelfizésről.

238 személy adott választ a Németország mellett Ausztriát és Svájcot is bevonó kutatásba, mely során kiderült, hogy az alanyok 77%-a rendszeresen készít magáról képet:

Mert így illeszkednek ahhoz a széles körben elterjedt stratégiához, ahogyan magunkat prezentáljuk. A szelfi egy önreklám, ami a pozitív sajátosságainkat mutatja meg a többieknek, vagy egy olyan, személyes pillanatot érintő megnyilatkozás, melytől szimpátiát várunk a külvilág részéről.

Néhány szelfi lehet kreatív megnyilvánulás is, illetve kapcsolódási pont másokhoz, de vannak a kimondottan nárcisztikus típusú önarcképek is, melyek önmagunk hamis promótálását szolgálják. Ezekről bővebben itt írtunk.

Van, aki amellett érvel, hogy az önmagunkról készített kép már természetéből fakadóan sem adhat hiteles bepillantást az életünkbe, inkább megcsináltnak hat, és a készítőjét is beképzeltnek láttatja.

Ehhez képest a Google adatai szerint már 2014-ben naponta 93 millió szelfi került ki közösségi oldalakra, és ez csak az Androiddal készültek száma. Maga a szelfi szó egy évvel korábban került be az Oxford English Dictionarybe.

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.