Lélek

Az álmodozás tényleg az élet megrontója lenne? A tudósok szerint jót is tehet a lelkünknek

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.23 | 06:47

A legtöbb ember hajlamos rá, hogy napi teendői közben elfeledkezzen magáról, és gondolataiba révedve meredjen kifelé a valóságból. Az álmodozás során mintha a külvilág teljesen megszűnne, annyira el tudunk veszni a saját fejünkben, hogy az ébredés néha sokként is hathat, a napi rutinba való visszarázódás pedig nehézségekbe ütközhet.

Fotó: Pixabay / Free-Photos CC0

Életünk során többször is kiesünk ilyen formában a jelenből, akkor főleg előfordul, ha az életünkben történő eseményeket, legyenek azok boldog vagy szomorúságot okozó pillanatok, még nem tudtuk feldolgozni. Sok kutatás megerősítette már azt is, hogy a kreatív személyiségek sokkal többet méláznak a racionálisabb társaiknál, de ilyen messzire nem is kell elmennünk, ugyanis már maga az unalom is késztethet bennünket merengésre.

Sokan nem is nagyon foglalkoznak a jelenséggel, hiszen az életünk része, de ha elkezdjük boncolgatni a folyamatát, akkor érdekes dolgokra bukkanhatunk és talán még önmagunk megismerését is elősegíthetjük. A merengés állapotában fizikailag nem mozdulunk, az agyunk azonban képek sorozatát vetíti le számunkra, így fordulhat elő, hogy tulajdonképpen mégis “máshol járunk”.

Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni

– mondja Dumbledore professzor J. K. Rowling könyvében.

Ez a bölcsesség valószínűleg minden Harry Potter-rajongó emlékezetében mélyen megmaradt. Vannak, akik tudatosan alkalmazzák az álmodozást, méghozzá a stressz levezetésére. Gondoljunk csak bele, erre tényleg alkalmas lehet. Ha valamilyen komplex feladat vár ránk vagy egyszerűen csak a mindennapok nyomása kezd egyre nehezebbé válni, akkor egy kis játszadozás gondolati szinten enyhítheti a bennünk lévő feszültséget. Itt jöhetnek a problémák, ugyanis ez a bajunkat nem orvosolja, maximum csak a tüneteket enyhíti, de ha túlzásokba esünk, még az is előfordulhat, hogy teljesen eltávolodunk a valóságtól.

Carolina Castaños terapeuta szerint álmodozás közben az agyunk többnyire azért lép ilyen szintű működésbe, hogy segítsen feldolgozni bizonyos eseményeket. A fantáziálás során elképzelhetünk egy számunkra szimpatikus jövőképet vagy felidézhetjük a múlt bizonyos történéseit. Ez utóbbi elég jellemző, ilyenkor jobbára azon töprengünk, mi történne, ha akkor máshogy döntünk, máshogyan cselekszünk. Castaños szerint ez olyan, mintha saját magunknak vallanánk az érzelmeinkről, mintegy belső terápia részeként, ám a pillanat hevében jóleső mélázás mindig csak ideiglenes.

Dr. Danielle Forshee szerint az álmodozás nem a legjobb megoldás arra, ha a gondolatainkat szeretnénk elterelni.

Egyesek szándékosan menekülnek a fantázia világába, hogy ily módon szabaduljanak meg nyomasztó gondolataiktól

– állítja a doktornő.

Egy pár pillanat erejéig működik, de aztán a valóság visszaránt bennünket, így valószínűleg inkább a negatív, mintsem a pozitív hatásai érvényesülnek majd az álmodozásunknak. Az igazság tehát az, hogy ugyan nem bűn, ha valaki rendszeresen mereng, akkor viszont baj van, ha ezt a szorongása és a benne rejlő indulatok levezetésére kezdi el használni. Ha már csak erre tudunk támaszkodni, akkor valóban rossz úton járunk.

Hogy a kellemesebb tulajdonságairól is beszéljünk, az álmodozás jelensége tényleg nagyszerűen alkalmazható arra, hogy egy kicsit kiszakadjunk a mindennapokból. Ilyenkor lehetőségünk nyílhat rá, hogy más szemszögből lássuk a dolgainkat, hogy kreatív ötleteink szülessenek és feltöltődjünk egy kicsit.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.