Lélek

Ezzel a tíz fura elmebajjal bármikor összefuthatsz

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.17 | 12:47

Minden negyedik ember küzd valamilyen, néha thrillerbe illő szindrómával.

A Föld lakosságának mintegy 25 százaléka rendelkezik valamilyen bizarr lelki vagy viselkedésbéli zavarral. A Bright Side az alapján szedte össze ezt a tíz esettípust, hogy megmutassa, milyen abszurd dolgokra is képes az egyébként lenyűgöző emberi agy.

Quasimodo-szindróma.

A testdiszmorfiás zavar egy lelki állapot, amely olyan gondolatokkal gyötör, amelyek rendkívüli módon eltúloznak testi hiányosságokat, vagy akár bebeszélt fizikai bajokról is szólhatnak. A beteg egyfolytában tükörben nézegeti magát, olyan szöget keresve, ahonnan a vélt defektje pont nem látszik. Utálják ha fotózzák őket, nagyon nagy gondot fordítanak a megjelenésükre, ebből adódóan a szerelmi életük sem zökkenőmentes. Alacsony az önérzetük, nehéz számukra a társasági élet is – attól tartanak, hogy mások kifigyelik a gyenge pontjukat és akkor nevetség tárgyává lesznek. Ismerősen cseng?

via GIPHY

Erotománia.

Ez a fajta “szerelmi düh” azoknak a jellemzője, akik abban a meggyőződésben élnek, hogy valaki olyan szerelmes beléjük, aki jóval magasabb társadalmi státuszú (például egy celeb). A beteg abban él, hogy az általa valósnak vélt hódoló különleges módokon üzen: csakis neki, rejtett jelekkel, telepátiával, kódolva a médián keresztül. Nehéz leküzdeni ezt a zavart: mert ha a kiszemelt híresség kerek perec azt mondja, hogy „nem”, azt a páciens úgy fogja értelmezni, hogy ez egy titkos stratégia, hogy megóvja szerelmüket a külvilágtól.

Capgras-szindróma.

Egy olyan, téves azonosításon alapuló zavar, amikor a páciens úgy érzi, hogy egy hozzá közel álló személy helyét – vagy akár a sajátjáét – egy imposztor vette át. Ez utóbbi esetben azt állítja, hogy nem ő követett el rossz dolgokat, hanem egy dublőrje, aki a megszólalásig hasonlít rá. Leginkább a skizofréniához köthető ez a rendellenesség.

Fregoli-téveszme.

Pont az ellenkező eset az előzőhöz képest: emberünk szerint a környezetében felbukkanó, maszkos idegenek mögött is valaki olyan húzódik meg, aki valójában közel áll hozzá. A szindrómát 1927 óta jegyzik, amikor is egy fiatal lány meg volt róla győződve, hogy két színész követi őt, mindenkinek elmaszkírozva, akivel a színházi előadás után találkozott.

Adele-szindróma.

A szerelemnek egy, már a megszállottságig fajuló szintje. A páciens egészségét és életét is veszélyeztető mértékű zavar, akárcsak a szerencsejáték, az alkoholizmus vagy a kleptománia. A tünetek már-már súrolják a súlyos depresszióét, de még azon is túl tehetnek: valaki zaklatása, önbecsapás, a barátok tanácsának elutasítása, minden más téma iránti érdeklődés elvesztése. Adéle Hugo, a híres író lánya után kapta a nevét a zavar.

Kriptomnézia.

A rejtett emlékezet esete az, amikor mások ötletére a sajátunkként emlékezünk, illetve összemosódik, mi az álom és a valóság. Például írunk egy verset, de nem vagyunk tisztában vele, hogy valahol már olvastuk ugyanezt korábban. Azaz az információ forrása törlődik az emlékeink közül, és a páciens nem képes számot adni arról, hogy honnan jutott a gondolt az eszébe. Ide kapcsolódik a „deja vu”-höz hasonló fogalom, a „jamais vu”, amikor egy korábban jól ismert hely vagy személy teljesen szokatlannak vagy újnak hat, mintha először látnánk.

Alice csodaországban-szindróma.

Ez a zavar a minket körülvevő tárgyak és a tér észlelését érinti: olyan, mintha nagyobbak vagy épp kisebbek volnának a szokásos méretüknél; esetleg távolinak látszanak, de különös módon mégis ott vannak a közelünkben. A legfurább tapasztalat az, amikor ez a saját testünkre is jellemző: nem fogjuk fel testünk alakját és a kiterjedését. A probléma egyáltalán nem érzékszervi, hanem lelki vonatkozású.

Kényszerbetegség.

Hangzatosabb nevén: az obszesszív-kompulzív megbetegedés olyan rítusok gondolataival gyötri a pácienseket, amelyektől nem tudnak szabadulni, sem kontrollálni ezeket. Ezek az eszmék arra kényszerítik őket, hogy meg kell tenniük egy mozdulatsort, miközben a betegek maguk is tisztában vannak azzal, mennyire abszurdak ezek a tettek. De ha mégsem hajtják végre, akkor hihetetlen mértékű aggodalom tör rájuk. A OCD egyik leghátborzongatóbb példája az Aviator című filmben Leonardo DiCaprio szerepe volt.

Parafrénia.

A skizofréniához hasonlítható, érzékcsalódások által irányított téveszme-rendszer, melyben az üldözési mániás téveszmék nagyzolással járnak együtt. A beteg káprázatos ötletei hallucinációszerű élményekkel és hamis emlékekkel társulnak, A világ urának tartja magát, halhatatlannak, isteni eredetűnek, például azt állítván, hogy nagy műveket ő írt, persze álnéven. Rendkívül rejtélyes és nagyképű emberekről van szó általában.

Tudathasadás/többszörös személyiség.

Más néven a disszociatív identitászavar akkor áll fenn, ha egy testen mintha több lakó osztozna. Ezeknek a különböző személyiségeknek mintha külön nemük, koruk, nemzetiségük, temperamentumuk, szellemi képességeik, világnézetük és akár még betegségeik is lehetnek. A zavar kialakulásában szerepet játszhatott egy olyan gyerekkori trauma, amelyet csak úgy tudott elviselni a páciens, hogy ha úgy észlelte, mintha valaki mással történne meg. Amerikában, a ’70-es évek végén kapták el a Billy Milligan nevű erőszaktevőt, akinek az elméjén 24 különböző személyiség osztozott. A Split című filmben láthattuk nemrégiben ezt a típusú problémát.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.