Lélek

Mi van akkor, ha nehezen kezeled az indulatokat?

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.06 | 16:18

Dr. Judith Orloff pszichiáter során rájött arra, hogy sok ember – különösen a férfiak – azt hiszi, hogy a türelem egyenlő a passzivitással, a lemondással. Pedig francokat.

Minden nap számos okunk van arra, hogy kijöjjünk a sodrunkból: udvariatlan pénztáros, túl hosszú sor, telemarketinges a vonal végén, idegesítő kollégák, csalódás, kiábrándultság, sziszifuszi küzdelem, pénzügyi nehézségek, és persze a leggyakoribb: úgy érezzük, a céljaink megvalósulására aligha van esély. Hogyan kezelhetjük a frusztrációt, amelyet ezek a helyzetek hoznak? Dr. Judith Orloff pszichiáter Emotional Freedom (Érzelmi szabadság) című könyvében ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Először is, fontos tudnunk, hogy mennyire vagyunk frusztráltak. Ehhez a következő kérdéseket tedd fel magadnak:

  • Gyakran vagyok ideges, feszült?
  • Ha stresszhelyzetbe kerülök, csapkodni kezdek, esetleg másokat hibáztatok?
  • Elfordul, hogy nassolnivalóval, alkohollal vagy droggal próbálok lazulni egy nehéz nap végén?
  • Megbántok másokat a viselkedésemmel?
  • Miután lehiggadok, gyakran érzem úgy, hogy félreért a környezetem?
  • Ha stresszes időszak van a munkahelyemen, könnyen kijövök a sodromból?
  • Ha csalódás ér, gyakran érzem értéktelennek magamat, és fontolgatom, hogy feladom az egészet?

Ha a fenti kérdésekre 5-7 igen választ adtál, akkor nagyon frusztrált vagy, s ez az állapot akár az egészségedet is fenyegetheti. Ha 3-5 kérdésre feleltél igennel, akkor frusztrált vagy, 1 igen válasz esetén pedig enyhe frusztrációról beszélhetünk. Ha egyetlen kérdésre sem válaszoltál igennel, akkor minden bizonnyal sikeresen kezeled a frusztrációt az életedben.

5 tipp, hogy az idegesítő embereket, helyzeteket képesek legyünk megfelelően kezelni a frusztrációhalmozás helyett:

1. Várj, amíg kitisztul a fejed.

Ha valaki felidegesít, először vegyél egy mély lélegzetet, és döntsd el, hogy most akarsz-e beszélni az illetővel, vagy inkább később. Ha nagyon ideges vagy, akkor valószínűleg bölcsebb, ha vársz, amíg lehiggadsz: így megelőzhetsz egy értelmetlen ordibálást, ami sehová sem vezet.

2. Az ügyre koncentrálj, ne személyeskedj.

Fogalmazd meg, mi hozott ki a sodrodból, de kerüld mindazt, amivel megbánthatod a másikat, illetve mindazt, ami esetleg fenyegetésnek tűnhet. Például: „Nagyon zavar, amikor megígérsz valamit, ami aztán feledésbe merül”. Azt emeld ki, hogy te hogyan érzed magad, ne pedig arra koncentrálj, ami szerinted a másik viselkedésében helytelen.

3. Hallgasd meg a másik félt megszakítás nélkül.

Hiába nem értesz egyet a másikkal, hallgasd meg a véleményét. Kerüld az agresszív hangnemet és testbeszédet.

4. Mérd fel, milyen érzések bújhatnak meg a szavak mögött.

A többség képtelen plasztikusan kifejezni magát stresszhelyzetben, ezért nem árt, ha bölcsen felméred a szituációt. Fél, bizonytalan, dühös, fáradt esetleg a másik? Mik lehetnek a motivációi ebben a helyzetben? Igyekezz ehhez alakítani a reakciódat. Sokszor a düh nem neked szól, hanem a helyzetnek, és a kétségbeesés táplálja.

5. Világosan, érthetően fogalmazd meg a válaszod.

Ha higgadtan reagálsz, és kellő empátiával fordulsz a másik ember felé, általában ő is ösztönösen átveszi ezt a magatartásformát, ami nagymértékben megkönnyíti a kommunikációt. Például: „Kérlek, próbálj meg nem kiabálni velem, akkor is, ha esetleg csalódást okozok”, és fejezd ki, hogy értékeled a másik erőfeszítéseit: „Köszönöm, hogy nem kiabálsz. Így könnyebb megbeszélni a problémát”.

Ha a kommunikáció nem halad egyről a kettőre, akkor zárd le: esetleg később folytatjátok a beszélgetést, vagy egy időre teljesen félreteszed a történetet, és nem kommunikálsz az illetővel.

Az interperszonális kapcsolatainkban az érzelmi váltópénz a türelem. Ha megtanulod a frusztrációval járó talajvesztett állapotot kezelni, ahelyett, hogy elfojtanád az érzéseidet és/vagy időről időre kitörnél, valamennyi emberi kapcsolatod magasabb szinten kezd majd működni.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.