Lélek

Hamar kiég, aki a tökéletességet hajszolja

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.08 | 08:15

Minél jobban törekszünk a tökéletességre, annál nagyobb az esélye a kiégésnek. Hosszútávon tehát a perfekcionizmus éppen hogy árt, nem használ a karriernek - tudjuk meg a York St John University és a University of Bath közös kutatásából, amely a Personality & Social Psychology Review című szaklapban jelent meg.

A képlet egyszerű: a munkamánia extrém önkritikához, magas, gyakran teljesíthetetlen elvárásokhoz és stresszhez vezet, aminek következtében idegesek, majd fáradtak, közönyösek leszünk, ez pedig végül a kiégést hozza magával az esetek jelentős részében.

Ez a helyzet különösen azoknál a munkaköröknél gyakori, amelyek erős teljesítménykényszerrel járnak, illetve ahol a teljesítmény csökkenése bevételkiesést okozhat, így aztán az elvárások különösen magasak, és a stressz szinte elviselhetetlen, az innováció lehetősége a szervezetek számára pedig minimális.

A kutatást vezető Dr. Andrew Hill professzor szerint komoly gondot jelent, hogy sokan a perfekcionizmust összekeverik az ennél jóval kedvezőbb tulajdonságokkal, például a lelkiismeretességgel. „A perfekcionisták nem tudnak igazán produktívak lenni, mivel szoronganak a nagy nyomás és a stressz miatt, ezért előbb-utóbb a teljesítményük is fokozatosan romlani kezd, míg végül teljesen kiégnek” – mondja Dr. Hill.

Dr Thomas Curran, a University of Bath sportpszichológia-oktatója szerint aggasztó, hogy a társadalom még mindig értékként tekint a perfekcionizmusra, holott az ilyen szemléletű kolléga a legjobb szándéka ellenére is többet árt gyakran a szervezetnek, mint használ.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló