Lélek

Csak ábrándozol, vagy ez már pszichés rendellenesség?

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.17 | 06:41

Új pszichés rendellenességet fedeztek fel a szakemberek. A maladaptív ábrándozás lényege, hogy a páciens éber órái 60 százalékát ebben az állapotban tölti, és lassanként minden más kiszorul az életéből.

Hamar átveszi az uralmat az érintettek élete felett

Az álmodozás, a fantáziavilág egy teljesen normális része minden ember belső világának, aminek lenyomatát filmekben, könyvekben és egyéb művészeti alkotásokban is láthatjuk. Létezik azonban egy kóros oldala is, amivel a tudomány eddig nem foglalkozott. Jelenleg több tanulmány is foglalkozik ezzel a jelenséggel, ami ahhoz vezetett, hogy végre önálló pszichológiai rendellenességként is listázásra került a maladaptív ábrándozás.

A rendellenességgel küzdők idejük legjavát egyfajta éber álomban töltik, amelynek során egy képzeletbeli világban élnek. Tisztában vannak azzal, hogy csupán a fantáziájuk működik, és nem veszítik el a kapcsolatot a valóságos világgal, közben viszont függnek is ettől az álomvilágtól, így egy idő után ezért az átveszi az uralmat az életük felett.

via GIPHY

Gyakran éreznek szégyent a függőség miatt, és állandóan kielégületlenséggel küzdenek.

„Az ábrándozás általában csak egy-egy fantáziaképpel kezdődik, de mivel az jó érzést okoz, a páciens gyakran ebbe menekül, míg nem egész életét kitölti az álmodozás. Ő maga felméri ugyan, hogy ez problematikus, de mivel eddig a rendellenességet nem azonosították, a pszichológusok és pszichiáterek figyelmen kívül hagyták a panaszokat”

– mondja Eli Somer professzor, a Haifai Egyetem munkatársa.

Mégis hogyan jöttek rá erre a tudósok?

A történet 2002-ben kezdődött, amikor is Somer professzor olyan felnőtteket kezelt, akiket gyerekkorukban szexuálisan molesztáltak. A terápia során a szakember hat olyan túlélőt azonosított, akik rendszeresen ábrándvilágba menekültek a valóság elől. Ezek során kompenzáltak: olyan élethelyzetekben jelenítették meg magukat, amelyekben erősek, magabiztosak, hatalmasok, bátrak, és meg tudják védeni magukat. A szakember már ekkor elnevezte a jelenséget, de sokáig nem foglalkozott a folyamattal.

via GIPHY

2011-ben aztán két professzor, Jayne Bigelsen és Cynthia Schupak 90 ember bevonásával készített felmérést olyan emberek bevonásával, akik saját bevallásuk szerint túl sokat ábrándoztak. A kutatás kapcsán a két szakemberrel számos ember próbálta felvenni a kapcsolatot a világ minden részéről, akik hasonló problémákkal küzdöttek. Így aztán a kezdeti kutatást számos egyéb felmérés követte, az izraeli Haifai Egyetem, a New York-i Fordham Egyetem, és a svájci Lausanne-i Egyetem munkatársai közösen kezdték vizsgálni a jelenséget.

A következő lépés a szakemberek szerint az, hogy a rendellenesség azonosítása után a terápiás megoldásra is szülessenek konstruktív javaslatok.

Nyitókép: pixabay.com

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló