Lélek

Néhány jel, amiből könnyen kiszúrhatod, ha hazudnak neked!

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.26 | 12:13

Van olyan arckifejezés és testbeszéd, amelyek olyan mélyen vannak belénk kódolva, hogy nem is tudjuk befolyásolni őket. Ezek közül sokat akkor csinálunk önkéntelenül, ha nem mondunk igazat.

Ugyan méteres orra nem fog senkinek sem nőni, ha nem mond igazat, de így is sok olyan mozdulat, jellegzetes arcrándulás van, amiből simán kiszúrható, hogy valaki füllent nekünk.

Az egyik leginkább árulkodó testrészünk a szem. A beszélgetőpartnerünk tekintete ide-oda vándorol, lendül jobbra-balra, s nem veszi fel velünk a szemkontaktust, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az illető valamiért nagyon kényelmetlenül érzi magát.

via GIPHY

Igaz ez a pislogásra is, ha beszélgetés közben a partner indokolatlanul sokat pislog, akkor kezdjünk gyanakodni. Normális esetben 10-12 másodpercenként kellene pislogni, ennél sűrűbben, vagy ha egyszerre 5-6 gyorsat is pislog valaki, akkor kemény stresszhelyzetnek van kitéve.

Ennél is látványosabb, ha valaki beszélgetés közben nemhogy nem néz a szemünkbe, de másodpercekre lehunyja a szemhéját. Ez az egyik legárulkodóbb jele a hazudozásnak, a felmérések szerint ha egy másodpercnél tovább csukva a szem, jó eséllyel nem az igazat mondják nekünk.

Könnyen kiszúrható a pusztán udvarias, nem őszinte mosoly is. Fizikailag megvan a mosoly, hiszen a szájunkat könnyen tudjuk irányítani. A szemünket azonban nem tudjuk becsapni, ha mosolygás közben partnerünk arcán nem látunk ráncokat és gyűrődést a szeme körül, kamu a mosolya. Ha ilyet látunk, itt az ideje lelépni.

via GIPHY

Elsősorban a jobbkezesekre igaz, hogy nem mondanak igazat a látottakról, ha közben felfele és jobbra tekintgetnek. Hátha még vakarják is közben a tarkójukat! De ilyen ösztönös mozdulat az is, ha beszéd közben valaki vakargatja az arcát. Ha felfele irányba nem, csak jobb oldalra tekintgetnek, akkor éppen valami pletykát dúsítanak fel fantázia-elemekkel. Amennyiben viszont lefele és jobbra, akkor az érzéseikről hazudnak.

Talán kevesen tudják, de hazugság szájszárazságot is okozhat, amire a természetes reakció, hogy az ember összehúzza a száját és lebiggyeszti az ajkait. Ahogy az izzadás is, néhányan elképesztően el tudnak vörösödni és izzadni. (A pirulás a kutatások szerint inkább a hölgyekre jellemző, a test így reagál a megemelkedett adrenalin szintre.)

via GIPHY

És végül a fejrázás: ilyenkor majdnem biztosak lehetünk benne, hogy az illető tudatalattija jelzi, hogy nem ért egyet azzal, amit éppen mond.

Pixabay.com/Murati


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló