Lélek

Az emberiség legmeggyőzőbb mondata – eláruljuk, mit kell mondanod, hogy megkapd amit akarsz

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.13 | 12:43

Nem vicc, és nincs itt semmi mágia. Egy apró, rövidke mondat, és máris eléred, amit akarsz. És ezt tudósok bizonyították be!

Valószínűleg nemet fogsz mondani/vissza fogod utasítani…

Ennyi, ugye milyen egyszerű? Ezt egy olyan kísérlettel támasztották alá, melynek során 650 francia járókelőt állítottak meg az utcán, hogy adakozzanak egy gyermekeket segítő szervezetnek. A téma minden esetben ugyanaz volt, viszont más szavakat használtak a hajlandósági kedv befolyásolására.

A megállított emberek felének az alábbi kérdést tették fel:

Úgy vélem, érdeklik Önt a beteg gyerekekkel foglalkozó intézetek. Kíváncsi lennék, hogy vajon hajlandó lenne támogatni minket az adományával?

A másik felének pedig ezt:

Úgy vélem, érdeklik Önt a beteg gyerekekkel foglalkozó intézetek. Valószínűleg nemet fog mondani, de hajlandó lenne támogatni minket az adományával?

Utóbbi esetben a megkérdezettek 39 százaléka, 125 fő volt hajlandó támogatni a szervezetet, átlagosan 2,5 euróval, miközben az első csoportban csak 24 százalékban nőtt meg az adakozási kedv. Ez a különbség egyébként nem véletlen, és szerencsére leleményes nyelvünknek köszönhetően bárki kipróbálhatja.

via GIPHY

Az ember ugyanis zsigerből jobban szeret a saját akarata szerint dönteni. Amikor valaki azt mondja, hogy “valószínűleg nemet fogsz mondani”, akkor az az érzése támad az embernek, hogy éppen megfosztják a szabad döntéstől. Hogy ezt a képzetet visszaszerezze, éppen azt fogja tenni, amire a másik megkérte.

Más mondatokkal is végeztek szituációs kísérleteket, és hasonlóan eredményes lehet a:

  • Ne érezd magad utasítva, de…
  • Szabadon választhatsz, hogy elfogadod-e vagy sem, de…
  • Tégy, ahogy jónak látod, de…

Szóval legközelebb, ha kérsz valamit, válaszd meg jól a szavaidat. Valószínűleg nem fogod, de azért tégy egy próbát 😉

Forrás: pixabay.com/klimkin CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló