Lélek

Oregoni tinik elérték, mentális egészség-napokat vehetnek ki hivatalosan!

  • Szerző:nuus
  • 2019.07.22 | 11:18

Indokolt az iskolai hiányzás akkor is, ha lelkileg vagy rosszul. Ezek a pihenők életet is menthetnek, rengeteg arrafelé az öngyilkos kamasz.

Igazolt hiányzással lehet távol a sulitól pár napra nemsokára az az oregoni tini, aki lelkileg érzi magát pocsékul. Diák aktivisták harcolták ki azt, hogy már ne legyen stigma, ha valaki mentális gondokkal küzd. Ebben az amerikai államban egyébként is magas a fiatal öngyilkosok száma, így indokolt volt az új törvény bevezetése. A mentális egészségnapokra eltávozó tanuló lelki vagy viselkedésbeli problémái enyhülhetnek így.

via GIPHY

Semmiképpen sem a lógás támogatása, vagy a túlkényeztetés áll a háttérben: a tengerentúlon itt a legmagasabb azoknak a 10-34 közti fiataloknak a száma, akik önkezükkel vetnek véget az életüknek. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a nyolcadikosok 17 százaléka kísérelt meg hasonlót az elmúlt 12 hónapban. Az Egyesült Államokban egyelőre fájóan kevés példa akadt, ami ez ellen hatna: tavaly Utah állam vezetett be szabályozást a témakörben. A legfőbb ideje az oktatási intézményeknek figyelembe venniük a tanulóik érzelmi állapotát is, nem csak a fizikai problémákat.

via GIPHY

Júniusban Kate Brown kormányzó hagyta jóvá a javaslatot, melyet fiatal aktivisták terjesztettek elő. A 18 éves Haily Hardcastle is segített az akcióban. A Portland külvárosában, Sherwoodban élő lány szerepvállalásában közrejátszott a floridai lövöldözés is – mely után ifjúsági mozgalom indult nemzet-szerte:

A fiatalok is beleszólhatnak a politikába, ezt láttuk a parklandi vérengzés után. Ennek újabb bizonyítékát adtuk most Oregonban is.

Az egyetemre készülő diáklány szerint bátorítani kell a tanulókat, hogy ismerjék be, ha mentális problémáik adódnak. Ne csak a fizikai rosszullét legyen indok, ha valaki kimaradna az iskolából. Persze a felmérők megúszása sem lehet a cél, így jelenleg öt alkalommal hiányozhat egy diák egy három hónapos szakaszban.

via GIPHY

Eddig testi gondokat kellett blöffölnie sok diáknak, csak hogy otthon maradhasson – így legalább ez a rész tisztázódik:

Miért kelljen hazudnunk valami mást, ha a lelkünk nincs jól? Inkább pozitív párbeszédet kezdeményeznénk a szüleinkkel. Így a kellő segítséghez is hamarabb hozzá juthatunk.

Roxanne és Jason Wilson egyetért: lányuk, Chloe 2018 februárjában lépett ki az élők sorából. A 14 éves, vidám kamasz sebész akart lenni, de zaklatásnak lett kitéve, amint kiderült róla, hogy biszexuális. Mikor eldurvult a helyzet a suliban, Chloe betegnek tettette magát, csak hogy ne kelljen bemennie:

Hazudott, hogy itthon maradhasson. Ezért nem került rá sor, hogy megbeszéljük, mi miatt is van rosszul valójában.

Csak abban a hónapban ott, Eugene térségében öt fiatal végzett magával.

Ha elkényeztetettnek vagy túlérzékenynek bélyegezzük ezt a generációt, az csak még elzárkózóbbá teszi őket. Párbeszédet kell kezdeményeznünk, hogy a lelki egészségük javulhasson.

– idézi a gyászoló apukát a Huffington Post.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Lehetsz csinos pénz nélkül is!
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.