Lélek

Kamu a duma az életközepi válságról, virulnak a 40-esek

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.19 | 06:46

Folyton azt hallgatjuk, hogy az életközepi válság micsoda modern járvány, sírnak a 40 éves szüzek és zokog Bridget Jones is. Most pedig úgy tűik, kamu az egész.

A University of Alberta alaposan megvizsgálták a kanadai népességet: első körben a középiskolásokat, majd ugyanezt a csapatot 43 éves korban. A másik csoport tagjai 23 és 37 éves koruk között kerültek nagyító alá, és kiderült, hogy 39 évesen az átlagember boldogabb, mint 18 évesen, sőt: a többség 45 évesen is nagyságrendekkel jobban érzi magát a bőrében, mint kamaszként.

A szakemberek szerint mindez még akkor is igaz, ha életünk nem alakult túl jól: elvesztettük a szüleinket, túl vagyunk egy váláson és nem rajongunk a munkánkért. Szó nincs tehát arról, hogy a világ tele van összetört, neurotikus negyvenesekkel, a többség ugyanis kimondottan élvezi élete közepét a kihívások ellenére.

És, ha belegondolunk pár gyerekregénybe, Copperfield Dávid, Harry Potter, Kincses sziget, hogy csak párat emeljünk ki a legnépszerűbbek közül, amit nyilván felnőttek írtak vsszaemlékezve a gyermekkor nehézségeire, valóban nem a gondtalan gyerekkor az, amire egy negyvenes vágyhat. Kevesebb a jövő miatti szorongás, de még erőd teljében vagy, a mostani negyvenesek többségét elkerüli a kapuzárási pánik.

Az is igaz, hogy nost 18 évesek lenni például Kanadában sokkal rosszabb, mint a mai negyvenesek idejáben volt. Ha nem hiszed, olvasd el az unikornis divatról írt cikkünket. Nincsen biztos életpálya, a diploma nem jelent biztos megélhetést, ellenben iszonyú drága megszerezni, a robotok előbb-utóbb megszüntetnek vagy százmillió munkahelyet, a klímaváltozás miatt mindenütt növekszik a természeti katasztrófák esélye. Na, ha negyvenes vagy, ez már mind sokkal kevésbé izgat.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.