Figyelem!

Elmúltál már 18 éves?

Lélek

Ezért nem lehet női viagrát készíteni

  • Szerző:nuus
  • 2019.09.22 | 06:50

A nők és a szex komplikált dolog, derül ki egy amerikai kutatásból.

Illusztráció: 123rf.com

Hogy akar-e szeretkezni egy nő, az nem teljesen a hormonokon múlik, mint a legtöbb férfi esetében – derítette ki egy tanulmány. A női vágy esetén ennél jóval bonyolultabb a helyzet.

Mitől kívánja egy nő a szexet? A helyzet komplikáltabb, mint a férfiaknál, mutatott rá egy új tanulmány. Az, hogy egy nő szeretne-e szeretkezni, nem teljesen a hormonoktól függ, mint az erősebbik nem képviselőinél. A női vágy bonyolultabb – nekik sokkal több dologra van szükségük ahhoz, hogy izgalomba jöjjenek – derül ki a tanulmányból, melyet a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism szaklap közölt.

„A női vágy, vagyis a nők érdeklődése a szex iránt extrém mértékben bonyolult”

– fejtette ki dr. John Randolph, a tanulmány vezetője, a Michigan Egyetem Egészségügyi Rendszerének szülész-nőgyógyász professzora.

Miközben manapság számos dologra be lehet venni gyógyszert, a női libidó fokozására ilyen nem létezik – annak ellenére, hogy a felnőtt nők egyharmada szexuális vágy rendellenességet tapasztal, azaz alig érdekli a szex, egy 2002-es tanulmány szerint.

Meglepő libidónövelők

Az alacsony női vágy esetére egyes orvosok már felvetették a tesztoszteron kis mennyiségű adagolását a páciensnek. A tesztoszteron férfiaknál segíthet, mivel erre van szükségük az erekció fenntartásához. A női test termel tesztoszteront, de nem ugyanazon a szinten, mint a férfiaké – s ez a szint jelentősen le is csökken, ha a petefészkeket eltávolítják, illetve amikor egy hölgy a menopauza szakaszába lép.

Dr. Randolph elmondta: kutatók elmélete szerint a tesztoszteronnak köze van a női szexuális funkciókhoz, de ennek bizonyítása eddig több okból nem volt sikeres. A tanulmány rámutat: ez valóban igaz, szerepet játszik a női vágyban, ám csak szerény mértékben. Jóval nagyobb szerepe van a libidóban az érzelmi jóllétnek.

Dr. Randolph és kutatótársai a fenti következtetésre 3302 nő adatait elemezve jutottak, akik egy évtizedes vizsgálat részesei voltak. Az alanyoktól vért is vettek, s abban a tesztoszteron és egyéb reproduktív hormonok jelenlétét vizsgálták. E konkrét tanulmányban a menopauza időszakán átmenő nőkre koncentráltak.

Az adatokat áttekintve a kutatók rájöttek, hogy a magasabb tesztoszteron szinttel rendelkező hölgyek valamivel nagyobb mértékben éreztek szexuális vágyat, mint akiké alacsonyabb volt. A különbség elenyészőnek számított. Azaz, ha egy nőnek egy kis mennyiségben tesztoszteront adnának, az nem különösebben segítene.

Ám a tanulmány egyértelműen azt mutatta: azok a nők, akiknek kevesebb szomorú időszakuk volt s érzelmileg elégedettebbek voltak a kapcsolatukban, nagyobb mértékben vágytak a szexre, mint akik elégedetlenebbnek bizonyultak.

„A hangulat és az egészség, valamint érzelmi jóllét a kulcs a nőknél”

– jelentette ki a kutató.

Azoknál a nőknél tehát, akik elégedetlenek alacsony libidójukkal, eredményesebb lehet, ha problémáikról beszélgetnek egy pszichológussal. A dolog nem tűnik fairnek, hiszen egyszerűbb bevenni egy pirulát – ám ha a női vágyról van szó, a helyzet ennél sokkal komplikáltabb, tette hozzá a szakember.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Megnyitott az első Disneyland is
  • szerző:nuus
  • 2020. 05. 12.