Lélek

Komoly traumát okozhat, ha nincs mit felvenned

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.10 | 16:43

Nincs olyan ember, akivel ne esett volna meg a következő szcenárió. Kora reggel, késésben, félmeztelenül halmozzuk a ruhákat a padlóra, mert ma valahogy semmi sem működik. Az őrület határán végül kényszerből csak kiválasztunk valamit, hiszen muszáj lesz elindulni a munkába, de egész nap feszengve és kényelmetlenül érezzük magunkat. Apróságnak tűnhet a probléma, pedig valós stresszt képes okozni, ha "nincs mit felvennünk".

Fotó: Pixabay / StockSnap CC0

Persze az ilyesmit ki lehetne védeni, ha esténként előre átgondoljuk és kikészítjük a másnapi outfitet, na de kinek van erre ideje minden áldott nap? Arról nem is beszélve, hogy ami este jó ötletnek tűnt, nappal már lehet, hogy egyáltalán nem annyira jó választás. Jo Hemmings pszichológus számolt be arról, hogy mennyire lehet ez hatással a mindennapjainkra, gerjeszthet-e annyi negatív gondolatot, hogy akár szorongás is kialakuljon?

Mint kiderült, a bőség zavara nemcsak akkor köszönhet ránk, ha kaját rendelnénk vagy Netflixen választanánk valami néznivalót, bizony a túlzsúfolt ruhásszekrény is ilyen kihívások elé állíthat bennünket.

Ha túlságosan le vagyunk terhelve opciókkal, az igenis okozhat frusztrációt, egyes esetekben komoly szorongást is. A választási lehetőségek sokasága hatalmas terhet tud róni az emberre, legyen szó bármiről.

Több tanulmány is bizonyította már, hogy a reggeli készülődés során keletkezett stressz az egész napunkra hatással lehet.

Az agyunk egyszerűen nem tudja feldolgozni azt, hogy ennyi dolog közül választhat, ez pedig zavartságot generál. Hiába büszkélkedhetünk tehát hatalmasra nőtt gardróbbal, ha minden egyes alkalommal kínszenvedés a megfelelő öltözék kiválasztása. Ami azt illeti, egy minimalista gardrób sokkal nagyobb szabadságot nyújthat, mint azt gondolnánk

– állítja a szakértő. Szerencsére van pár ötlete arra vonatkozólag, hogyan lehet kiküszöbölni ezt a probémát.

Ha te is megrögzötten gyűjtögeted a szebbnél szebb ruhadarabokat – én például a cipőkkel vagyok így – azért még van néhány módja annak, hogy kevésbé legyél stresszes, ha kinyitod a szekrény ajtaját. Rendszerezd a gardróbodat számodra kényelmes kritériumok szerint: akár színek, akár fazonok, akár stílusok szerint, de próbálj meg a káoszból egy áttekinthető rendszert varázsolni.

Ez nyilván sok időt vesz igénybe, de Jo Hemmings szerint megéri a fáradozást. Mondjuk a szoknyák kerüljenek balra, a ruhák középre, a nadrágok pedig jobbra, így mindig pontosan tudni fogod, mi merre található. Az is sokat segíthet, ha a szezonális ruhákat elpakoljuk, ha már nincs rájuk szükségünk, nyáron például felesleges a kötött pulóvereket és télikabátokat kerülgetni. Egy selejtezést is érdemes lenne beiktatnod, hogy tényleg csak az foglalja a helyet, amit gyakran is viselsz.

Tudom, hogy nagyon egyszerűnek és nyilvánvalónak tűnik, de ha már este elgondolkodsz a másnapi ruhádon, az nagyon sokat tud segíteni, így reggelente nem érze magad sürgetve és nyugodtabban készülődhetsz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.