Lélek

Miért félünk annyira a bohócoktól?

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.11 | 21:13

Augusztus óta egymást érik a bohócos támadások a világon.

Az egész őrület az USA-ból indult, de azóta támadtak, ijesztettek emberekre bohóc jelmezbe bújt bajkeverők Angliában, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

A jelenség ragályosan terjed. De mi lehet az oka, hogy félünk egyáltalán a bohócoktól?

Persze az egyik ok, okozó nyilván Stephen King Az című regényének és a belőle készült filmnek az antihőse, Krajcáros (Pennywise). Az írónak nemrég meg is kellett szólalnia bohócügyben: mindenkit megnyugtatott, hogy a bohócok többsége igenis nagyon kedves figura.

Az elmúlt évtizedekben King és Hollywood, a szaporodó horrorfilmek hatására a kedves, nevettető bohóc figurája egyre negatívabb töltetet kapott, ez nyilván adhatja a támadások egyik alapját.

A New York Post azonban megszólaltatta az ügyben a Pennsylvaniai Állami Egyetem pszichológus oktatóját, Kevin Bennettet, aki a közelmúltbeli események miatt a kurzusán is foglalkozott a bohócjelenséggel, aki azt mondta:

a bohócokban valóban valami vészjósló, gyanús, amit a popkultúra a felerősített.

 

De ennél vannak sokkal elemibb okai is annak, hogy félünk a bohócoktól. Bennett szerint a bohócok sem ember, sem más lény fizimiskája eleve nyugtalanító érzéseket vált ki az emberből. A támadások pedig azért terjedhetnek ilyen gyorsan, mert a deviáns viselkedés a hírek mostani terjedése mellett elképesztően gyorsan tud mintául szolgálni egy egyébként teljesen szabálytisztelő közegben is.

giphy-7

 

(disclaimer: ha a cikk elolvasása után hirtelenjében elkezdenél valakit ijesztgetni bohóc jelmezben, azért nem vállalunk felelősséget. komoly:) )


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló