Lélek

5-ből 1 ember szorongással küzd, de tehetünk ellene

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.15 | 06:49

Gyakran ébredsz fel az éjszaka közepén verejtékezve valami miatt? Vagy egyszerűen kikészítenek a határidők? Az Instagramot pörgetve kisebb pánik fog el, mert úgy érzed, hogy mindenki élete tökéletes, csak a tiéd nem? A mai digitális világban élni nem könnyű, ezért nem csoda, hogy már globális probléma a szorongás és ötből egy embert biztosan érint.

Fotó: Pixabay / StockSnap CC0

Azt, hogy mennyire van hatással ránk a külvilág szorongás formájában az befolyásolja, hogy hogyan érintenek minket személyesen azok a dolgok, amelyek a világban történnek. Minden áldott nap új kihívás és megfelelési kényszer elé kell néznünk, ki jól viseli ezt a fajta stresszt, ki kevésbé. Sokak émelygéssel, pánikrohammal és általános rettegéssel vegyes hangulatban vágnak neki egy új napnak, ez pedig hatással van minden érzelemre, reakcióra és motivációra.

A szorongás mögött a félelem áll, félelem attól, hogy nem tudjuk mit tartogat számunkra a jövő, félünk attól amit nem értünk, amit nem tudunk realizálni.

Ezek a negatív gondolatok hajlamosak elhatalmasodni felettünk, ha nem beszélünk róluk és csak elhallgatjuk, tűrjük őket. A szorongás állapotában az elménk aggasztó gondolatokat szül, melyektől nehéz szabadulni, a gyógyulás pedig bátorságot, kitartást és teljes erőbedobást követel.

Először is nyitottnak kell lennünk, el kell hinnünk, hogy képesek vagyunk rá. Ha ez sikerül, a harc felét már meg is nyertük, hiszen az elménket meggyőzni arról, hogy a félelmei irreálisak, nem könnyű feladat. Ennek ellenére természetesen lehetséges, még akkor is, ha a korábbi pánikrohamok és idegeskedések nem ezt igazolják. A második fontos dolog, hogy meg kell tanulni és a hétköznapokba kell ültetni néhány gyakorlatot. Ezek az új szokások teljesen át tudják programozni az elmét már attól a pillanattól kezdve, hogy reggel kinyitod a szemed. A harmadik pont az, hogy ne állj ellen, ha változásról van szó. Ha hiszed, ha nem, van egy részed, amelyik nem akar megváltozni, amelyik nem akar kigyógyulni a szorongásból. Ez végülis teljesen érthető, hiszen ez már legalább ismert terep, a gyógyulás viszont egy újabb rögös út és egy hatalmas változás, ami több buktatót sejtet, mint a már jól ismert agónia.

Mivel az agyunk arra törekedik, hogy biztonságban tartson bennünket, ellenkezni fog ennek az útnak a felfedezésekor, de muszáj lesz átlépni a saját korlátainkat, ha le akarjuk küzdeni a szorongásunkat.

Fotó: Pixabay / StockSnap CC0

Végy egy nagy levegőt!

A szorongás egyértelműen negatív energiákat generál, amelyek a testedet és a lelkedet is csapdába zárják. A különböző légzéstechnikák elsajátításával felszabadíthatóak ezek a berögzült gondolatok, de ahhoz el kell fogadnod a létezésüket. Azt is meg kell értened, hogy ezek után csak jobb dolgok várnak, de előtte el kell merülnöd a félelmeidben, hogy megtaláld a forrásukat. Nagy levegőt…

Tisztítsd meg az elméd!

Válassz magadnak egy szép jegyzetfüzetet, amibe gyakorolhatod ezt a feladatot. Minden áldott reggel írd bele amire éppen gondolsz. Mi nyomja a szíved? Mi az, ami aggaszt? Teljesen mindegy, hogy örültségnek tűnik ilyen formában közölni a gondolataidat, de ne feledd, ezzel is csak arra játszol, hogy elengedd a félelmeidet. Ha egyszer leírod őket, már kiadtad őket magadból. Hunyd be a szemed és lélegezz mélyeket. Túl leszel ezen is.

Engedd el!

Hihetetlen dolgok történhetnek, ha megtanulod az elengedés művészetét. Próbáld meg minél többször ismételni magadnak: Elengedem, megadom magam, elengedem, megadom magam és meglátom, hogy mi történik. Ez a gyakorlat is bizonyára nevetségesen hangzik elsőre, de azzal semmit sem veszíthetsz, ha megpróbálod. Addig kell ismételned, amíg tényleg el nem hiszed. A következő lépés az, hogy a gyakorlatban is használod ezt a módszert. Ha valami triggereli a szorongásodat, próbálj megnyugodni és a fentieket ismételgetni amíg tényleg el nem engeded.

Lélegezz!

Szorítsd ökölbe az egyik kezed, hogy a jobbat vagy a balt, az mindegy. Lágyan kezdj el dobolni a kulcscsontodon és végy mély levegőket ezzel egy időben. Ez a légzéstechnika a szoronág és a pánikroham során jelentkező légzési nehézségeket oldaja fel, megnyitja a légutakat, hogy az oxigén gyorsabban jusson a szervezetbe.

Ereszd ki a gőzt!

Egy fárasztó, hosszú nap után hagyj időt magadnak a relaxálásra. Készíts egy forró fürdőt, gyújts meg néhány gyertyát magad körül, hagyd, hogy ellazuljon az elméd, engedd el. Ha nincs kádad, az se baj, a zuhany alatt is el lehet lazulni, vagy akár a kanapén. Helyezd magad kényelembe, hogy megszabadulj a negatív gondolatoktól.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló