Lélek

Máshogy bírják a gyűrődést a kisfiúk és kislányok

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.12 | 14:30

A Stanford Egyetem tanulmánya nem kevesebbet állít, minthogy a stressz lehet az oka annak, hogy a lányoknál előbb kezdődik a pubertás folyamata.

gettyimages-541023090

Az amerikai Stanford Egyetem új tanulmánya kimutatta, hogy bizony a kisfiúk és kislányok agya eltérően reagál a traumákra.  Az érzelmekért és tettekért felelős központ természetes fejlődése a PTSD (poszttraumatikus stressz szindróma) hatására a kamaszlányoknál felgyorsul, míg a fiúknál ennek a központnak a tömege növekszik –  ami azért is fontos, mert a lányoknál ennek hatására pörög fel a pubertás.

PTSD-ben szenvedő tinik vizsgálatakor strukturális eltérésre bukkantak az agykéreg insula (sziget) nevű részénél, amely veszi a test jelzéseit, és az érzéseket – ideértve az együttérzést is – munkálja ki. Ez a terület segít összehangolni az érzelmeket és tetteket, több más agyi funkcióval együtt.

A Depression and Anxiety-ben megjelent tanulmány szerzője, a viselkedéskutató pszichiáter professzor, Victor Carrion szerint

Ez az agyterület kulcsszerepet játszik a PTSD feltárásában, hiszen a pszichés traumán átesett fiúk és lányok közti különbségek segítenek megmagyarázni a tüneteik közti eltéréseket is.

Nem minden, traumatikus stresszen átesett fiatalnál alakul ki utána a PTSD. Akiknél mégis visszatérnek a traumát kiváltó esemény képei, az elkerül bizonyos helyeket, embereket és dolgokat, ami újra emlékeztetné a megesett szörnyűségre. Emellé még bejöhet alvás– és figyelemzavar is, a közösségtől való visszavonulásról nem is beszélve.

Eddig egyértelműnek tűnt, hogy a lányoknál alakul ki inkább ez a probléma, de nem tudták a kutatók, hogy mi állhat e mögött. Most 9-17 éves fiatalok agyát vetették alá MRI scannelésnek. Az 59, hasonló korú és IQ-jú gyerekből 30-nál (16 fiú és 14 lány) már kialakult a szimptóma, míg a kontrollcsoport 29 gyereke (15 lány és 14 fiú) panaszmentes volt.

Nemek szerint különböztek

A kontroll csoportban semmi szerkezeti eltérést nem mutattak a fiúk és lányok eredményei, míg a terhelt hátterű gyerekeknél az insula elülső részében jelentős különbség mutatkozott. Ez az agyterület nagyobb tömeggel és felülettel van jelen a traumán átment kisfiúknál, mint szerencsésebb társaiknál. A lányoknál pedig pont fordítva van: a sérültek esetében kisebb tömege és felülete van ennek a résznek, mint a kontrollcsoportosoknak. Megan Klabunde doktornő véleménye az, hogy eredményeik segíthetik a klinikai kollégákat, akik traumatizált gyerekekkel foglalkoznak:

Vegyék figyelembe a tanulmányunk megállapításait, amikor kezelik a fiúkat és lányokat, mert lehet, hogy eltérő megközelítésre lesz szükség a nemek esetében.

Az insula természetes növekedéséhez képest a poszttraumás stressz felgyorsítja a lányok kérgi érését: nagy stressz hatására a csajok hamarabb lépnek a pubertáskorba. Az érzelmi zavarok kezelésében is más, nem-specifikus módszerekre lesz szükség, mint ahogy ez eddig zajlott.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló