Lélek

Miért trollkodják szét a nők egymást online?

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.18 | 18:11

Az online zaklatások leggyakoribb áldozatai a nők, és a gyakran a férfiakat vádolják ezért. Egy kutatásból azonban kiderül, hogy a nők is legalább annyira kiveszik a részüket a negatív kommentáradatból.

  • Mekkora egy tehén!
  • Persze, én is utazgatnék, ha anyámék mindent fizetnének helyettem…
  • Olyan az arca, mint akit fejbevágtak egy serpenyővel!

Ismerős, nem? Ilyen, és ennél sokkal kellemetlenebb megjegyzéseket is képesek hozzáfűzni egymás képeihez, és más megosztott tartalmaihoz az interneten trollkodó felhasználók.

Egy brit tanácsadói szervezet, a Demos még májusban megjelentetett egy tanulmányt, ami egy három hetes időszakot vizsgált: 10 000 tweetet vizsgáltak meg 6500 egyéni felhasználótól. Eredményül pedig azt kapták, hogy a nőkkel kapcsolatos negatív megnyilvánulások fele nőktől érkezett.

woman-troll_pixabay

Rosszindulatú kommentek

Bree Coffey 22 éves, és rendszeresen oszt meg különböző tartalmakat Instagramján. Sminkelést tanul, és szépségversenyeken is indul: kiváló céltábla a trollok számára. Coffey azt hitte, hogy az iskola után vége azoknak az időknek, amikor rendszeresen csúfolták, amiért figyelemzavara és diszlexiája miatt speciális oktatásban volt része. A versenyek után kétezerről tízezerre ugrott követőinek a száma Instagramon, de  ezzel együtt a rosszindulatú hozzászólások is megszaporodtak.

giphy_bitch

Pedig csak az élményeit osztja meg a családjáról, szépségversenyekről, sminkjeiről. Mégis, egyre több ismeretlen kezdett el utálkozó kommenteket írni a képei mellé, ha pedig Coffey törli ezeket, még nagyobb vehemenciával támadják. Csak sejti, hogy a kommentek a versenyek miatt érkeznek, de hiába, így sem könnyű kezelni a helyzetet:

Amikor először kaptam online ilyen rosszindulatú megjegyzést, azonnal sírni kezdtem. Ijesztő, mert nem látod azt, akitől érkezik a hozzászólás… az emberek el tudnak bújni az internet falai mögé.

Coffey-nak is rengeteg női követője van, és úgy véli nagy probléma, hogy egymást támadják, és az áldozatot nagyon sebezhetővé teszik.

 Összeszorul a gyomrod, és hányingered lesz… egyáltalán nem vicces.

Más szemében a szálkát…

Marianne LaFrance pszichológus úgy véli, hogy az alapfeltevés sokszor az, hogy az interneten folyó bántalmazásban a legtöbbször a férfiak a ludasak, és a nők nem igazán vesznek részt benne.

Pedig ez nem igaz. A nők és a férfiak gyakran tesznek szexista kijelentéseket.

– fűzi hozzá LaFrance.

A probléma az, hogy a nők gyakran nem veszik észre a saját, sokkal finomabban megnyilvánuló szexista kijelentéseiket. 2002-ben Emily Pronin szociálpszichológus használta először erre a jelenségre a „bias blind spot” kifejezést, amikor az illető a saját kijelentéseiről torzultan, „vakon„ vélekedik.

Könnyedén felismerjük mások rasszista, szexista, homofób és más kijelentéseit, de az nehezebben megy, hogy felismerjük saját előítéleteinket

 mondja Elizabeth Haines, aki az öntudatlan előítéleteket és a szexizmust tanulmányozza.

Sok nő talán visszautasítaná, hogy szexista kijelentéseket tesz, mivel csak az igazán durva és expicit formában megnyilvánuló eseteket sorolná a szexista kategóriába.

„Szerintem a nők néha nincsenek tudatában a negatív érzéseikkel más nőkkel szemben” – teszi hozzá LaFrance.

A zöld szemű szörny

A trollkodás mozgatóereje összetett, Haines szerint két kulcsfontosságú elemből áll. Az egyik az, hogy folyamatosan hasonlítgatjuk magunkat a korunkbeliekkel, olyanokkal akik hasonló karriert próbának bejárni, főleg a saját nemünk egy másik tagjával. Más sikereit látva sokan hajlamosak negatív energiákat gerjeszteni, és ezzel próbálják meg saját bizonytalanságukat elfedni.

Úgy próbálják meg legyőzni féltékenységüket és irigységüket, hogy lehúzzák a másikat.

 magyarázza Haines.

A másik tényező a szociális hierarchia: van akinél beüt a „boldogtalanság szereti a társaságot” hatás:

Bármelyik nő, aki szembeszáll a nemi sztereotípiákkal, az veszélyes lehet a kialakult hierachiára, jobb helyzetbe kerülhet, ezért más nők megpróbálják lehúzni őt a különböző negatív kritikákkal

– mondja Haines.

Mi a megoldás?

Haines azt ajánlja a nőknek, hogy figyeljék meg magunkat, és gondolkozzanak el azon, ha egy férfi hasonló módon viselkedett volna egy adott szituációban, akkor az zavarná-e őket. Akik pedig nem tudják visszatartani magukat a véleménynyilvánítástól (férfiak és nők egyaránt!), azok tartsák szem előtt az aranyszabályt. Mindig képzeld magad a másik helyébe: kommentelj és viselkedj úgy, ahogyan azt te is elvárnád másoktól.

Kép: Pixabay/geralt


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló