Lélek

Az 5 leggyakoribb kommunikációs hiba, amely vitát generál

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.19 | 08:18

A vita sosem probléma, mindig egy lehetőség arra, hogy tisztázásra kerüljenek dolgok. A legtöbb esetben azonban a vita elkerülhető lenne, ha nem esnénk újra meg újra kommunikációs csapdába. Ezekben az esetekben az is előfordulhat, hogy egy ártalmatlan megjegyzés, vagy egy érzés megosztása vezet vitához, sőt, céltalan és romboló veszekedéshez.

1. Címkézünk

Példa:

– Iszonyúan fáj a fejem.
– Ugyan már, ne legyél ilyen majrés. Mindig hisztizel valamin.

Ha a társunk jelzi, hogy fájdalmat tapasztal, fogadjuk el ezt ahelyett, hogy címkéznénk a reakcióját. Egyéb esetben ugyanis úgy érzi, nem is számít, mit érez vagy gondol.

2. Terelünk

Példa:

– Iszonyúan fáj a fejem.
– Ó, én meg két órát sem aludtam egyben egész éjjel, teljesen készen vagyok.

Elképzelhető, hogy saját megélésünk szerint a mi helyzetünk súlyosabb, mint a másiké, ez azonban az ő problémáján nemhogy nem segít, de még rosszabb is lesz a helyzet azáltal, hogy nem vesszük tudomásul a nehézséget, amit átél.

3. Megoldanánk a problémát

Példa:

– Iszonyúan fáj a fejem.
– Vegyél be valami gyógyszert.

Első hallásra úgy tűnik, a partnerünk törődik velünk, segíteni próbál. Igen gyakran azonban csak egy odavetett, kósza javaslatról van szó, hogy lezárja a diskurzust, megszabaduljon a nehézségtől. Minél komplexebb a probléma, annál kevésbé érünk valamit a hasonló, foghegyről odavetett félmondatos tanácsokkal.

4. Ítélkezünk

Példa:

– Iszonyúan fáj a fejem.
– Mert nem iszol elég vizet!

Más kontextusban ez akár hasznos észrevétel is lehetne, de ezen a ponton az ilyen kemény ítélet sehová sem vezet. Ha elég vizet iszik, akkor még csak nem is hasznos észrevétel, ha viszont valóban folyadékhiány miatt van rosszul, a nehéz percében odavágott igazság inkább védekezésre és menekülésre, mint megfontolásra készteti majd beszélgetőtársunkat.

5. Bizonygatás

Példa:

– Iszonyúan fáj a fejem.
– Ne aggódj, el fog múlni.

Persze, az életben minden átmeneti, nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba sem, ezzel együtt azonban aktuális problémáink megérdemlik, hogy szembenézzünk velük, a környezetünk pedig tudomásul vegye azokat.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló