Lélek

Itt vannak a pszichológus appok, kérem dőljön hátra, és gépelje be a problémáit

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.14 | 12:48

A pszichológusok nagyon drágák, ezért elkezdték fejleszteni a gépi verziójukat.

Fotó: Pixabay.com

A lelki betegeknek szánt appok nagy része mögött nincs ott a kellő tudományos háttér, klinikai tesztelés vagy szigorú módszertan, állította nemrég a Wirednek adott interjújában Simon Leigh, a liverpooli egyetem ezzel foglalkozó csoportjának tagja. (Az anyag az angliai állapotokkal foglalkozik, de valószínű, hogy a szokásos pár év csúszással ezek az eszközök Kelet-Európába is átszivárognak.) Egy profinak tűnő, ám egyszerű programot e célra napok alatt össze lehet ütni, de ez egyszerűen nem így működik, véletlenszerűen válogatott kontrollcsoport és több lépcsős tesztelés nélkül az eredmény leginkább semmilyen nem lesz, vagy egyenesen káros.

A gép majd helyre hozza a lelked

Korunkban, amikor egyre többen szorulnak orvosi segítségre lelkiekben és egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, természetes, hogy megjelennek a gépi próbálkozások a piaci rés betömésére. A brit egészségvédelmi hatóság által hitelesített programok közt van a Big White Wall, a Moodscope (hangulatfigyelő és közösségi segítő csoportok), a HappyHealthy (mindfulness – „tudatosság”-applikáció) vagy a WorkGuru, a munkahelyi stresszmérő. Klinikailag tesztelt még a Sleepio (kognitív terápiás eszköz az álmatlanság ellen) és a Wizard, a skizofréniás betegek emlékezetét fejlesztő agytréner.

Csábítóan hangzik, hogy a nehezen hozzáférhető vagy simán megfizethetetlen élő kezelés helyett csak úgy kikúráljuk magunkat online, de ez még a hitelesített eszközökkel sem megy egyik napról a másikra, figyelmeztet Stephany Carolan, a WorkGuru CEO-ja. Ezek az appok a segítségnyújtásban vagy az esetek szűrésében jók lehetnek, ám nem helyettesítik a súlyos eseteknél elengedhetetlen szakorvosi kezelést. Mire érdemes figyelni? Lelki egészségvédő appok százait találni már ma iOS-ra és Androidra, de a „10 perc alatt megszabadulhat depressziójától”-féle ajánlatok annyira veendők komolyan, mint a túlfűtött ismeretlenek szerelmes levelei és a 3 nap alatt 5 nyelvet megtanító csodák.

Megbízható helyen hivatkoznak a háttérül szolgáló kutatásra, az intézményre, ahol mindez folyt, linkelik az eredményeket, tanulmányokat stb. És ami a legfontosabb, mindig kiteszik egy krízisvonal telefonszámát, vagy egy 24/7-ben működő chat-segélyszolgálat elérhetőségét, és szembetűnően kiplakátolják egy disclaimeren, hogy ez nem gyógykezelés, legfeljebb gyors átmeneti segítség.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló