Otthon

Rossz hír: az ágyi poloskák sokkal durvább szintre fejlődtek, mint korábban gondolták

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.24 | 16:52

Reggelre vörös csípésfoltokkal ébredsz, de már az összes szúnyogot kiirtottad? Akkor valószínűleg ágyi poloskák költöztek be az ágyadba.

(kép: Pixabay)

Mint arról nemrég részletesen megemlékeztünk, az ágyi poloska az egyik legkellemetlenebb hálótárs a rovarvilágból. És ha ez nem lenne elég, az elmúlt évtizedben jóval magasabb evolúciós szintre léptek, mint gondoltuk volna!

A 2000-es évek óta az ágyi poloska-fertőzések jóval inkább elszaporodtak világszerte. Nemcsak a nehezebb és rosszabb körülmények élők otthonában, hanem simán megjelenhetnek a legtisztábban, legsterilebb szinten tartott háztartásokban is. Ennek okai pedig aggasztóak!

Például egyre inkább ellenállóak lettek a rovarirtó-szerekkel szemben. Majdhogynem felesleges, de biztosan kétes eredménnyel jár például telepermetezni a lakást különböző kémiai szerekkel, az ágyi poloskák ugyanis tökélyre fejlesztették a rezisztenciájukat.

Az ágyi poloskák képessé váltak egyfajta védőréteggel bevonni magukat, kémiai páncéllal védekezve a különböző szerek ellen. De jelentősen felgyorsították az anyagcseréjüket is, így hatékonyabban bontják le a kémiai vegyületeket, ha mégis benyelnének valamennyit.

Mondhatnánk, együtt fejlődtek az emberiséggel. Már a barlangokban is ott voltak velünk, és követtek minket mindenhova. A nagyvárosi környezet pedig egyszerűen eszményi feltételeket jelent számukra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.