Otthon

Rossz hír: az ágyi poloskák sokkal durvább szintre fejlődtek, mint korábban gondolták

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.24 | 16:52

Reggelre vörös csípésfoltokkal ébredsz, de már az összes szúnyogot kiirtottad? Akkor valószínűleg ágyi poloskák költöztek be az ágyadba.

(kép: Pixabay)

Mint arról nemrég részletesen megemlékeztünk, az ágyi poloska az egyik legkellemetlenebb hálótárs a rovarvilágból. És ha ez nem lenne elég, az elmúlt évtizedben jóval magasabb evolúciós szintre léptek, mint gondoltuk volna!

A 2000-es évek óta az ágyi poloska-fertőzések jóval inkább elszaporodtak világszerte. Nemcsak a nehezebb és rosszabb körülmények élők otthonában, hanem simán megjelenhetnek a legtisztábban, legsterilebb szinten tartott háztartásokban is. Ennek okai pedig aggasztóak!

Például egyre inkább ellenállóak lettek a rovarirtó-szerekkel szemben. Majdhogynem felesleges, de biztosan kétes eredménnyel jár például telepermetezni a lakást különböző kémiai szerekkel, az ágyi poloskák ugyanis tökélyre fejlesztették a rezisztenciájukat.

Az ágyi poloskák képessé váltak egyfajta védőréteggel bevonni magukat, kémiai páncéllal védekezve a különböző szerek ellen. De jelentősen felgyorsították az anyagcseréjüket is, így hatékonyabban bontják le a kémiai vegyületeket, ha mégis benyelnének valamennyit.

Mondhatnánk, együtt fejlődtek az emberiséggel. Már a barlangokban is ott voltak velünk, és követtek minket mindenhova. A nagyvárosi környezet pedig egyszerűen eszményi feltételeket jelent számukra.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Business Insider
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Egészség
10 meglepő újdonság a szexről
  • szerző:nuus
  • 2018. 08. 12.
A következő cikkek betöltése folyamatban...