Otthon

Kisokos a fafűtésről: ha nem így csinálod, pórul jársz!

  • Szerző:nuus
  • 2022.08.28 | 18:18

Egy kályha begyújtása, eleve a fával fűtés nem is annyira egyszerű dolog.

Kiderült, hogy sokan rosszul gyújtanak be, lehet egyszerűbben, hatékonyabban is. Mutatjuk, mit rontanak el a legtöbben a fával fűtés során! A Levegő Munkacsoport tanácsokat ad a fával fűtés témakörében azoknak, akik azzal tervezik átvészelni a következő telet.

Legfontosabb, hogy húsz százalékosnál

csekélyebb nedvességtartalmú, száraz keményfát használjunk

(bükk, tölgy, akác, gyertyán). A fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat. A gyújtóst puhafából, például fenyőből készítsük. A máglya tetejére helyezzünk belőle néhány 2-3 cm-es hasábot, így a begyújtás akár egy hosszú gyufával megoldható, papír vagy más gyújtós sem kell hozzá.

Az így megrakott máglya és a begyújtott tüzelő felülről lefelé ég el.

A máglyát ráadásul azért sem szabad alulról meggyújtani, mert a beinduló láng végigfut az egész máglyán, a hasábfák pedig nem tudnak kellő gyorsasággal átmelegedni. A jó hatásfokú égéshez szükséges magas hőmérsékletet is később érik csak el. A lassúbb indulás után ráadásul szinte egyszerre kezd bomlani az összes tűzifa. Az ekkor keletkező nagy mennyiségű fagáz nem kap elegendő levegőt az égéshez, és hasznosulatlanul távozik, a kéményen át.

Farakás, mint művészet? Miért is ne?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló