Otthon
Kisokos a fafűtésről: ha nem így csinálod, pórul jársz!
Egy kályha begyújtása, eleve a fával fűtés nem is annyira egyszerű dolog.
Kiderült, hogy sokan rosszul gyújtanak be, lehet egyszerűbben, hatékonyabban is. Mutatjuk, mit rontanak el a legtöbben a fával fűtés során! A Levegő Munkacsoport tanácsokat ad a fával fűtés témakörében azoknak, akik azzal tervezik átvészelni a következő telet.
Legfontosabb, hogy húsz százalékosnál
csekélyebb nedvességtartalmú, száraz keményfát használjunk
(bükk, tölgy, akác, gyertyán). A fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat. A gyújtóst puhafából, például fenyőből készítsük. A máglya tetejére helyezzünk belőle néhány 2-3 cm-es hasábot, így a begyújtás akár egy hosszú gyufával megoldható, papír vagy más gyújtós sem kell hozzá.
Az így megrakott máglya és a begyújtott tüzelő felülről lefelé ég el.
A máglyát ráadásul azért sem szabad alulról meggyújtani, mert a beinduló láng végigfut az egész máglyán, a hasábfák pedig nem tudnak kellő gyorsasággal átmelegedni. A jó hatásfokú égéshez szükséges magas hőmérsékletet is később érik csak el. A lassúbb indulás után ráadásul szinte egyszerre kezd bomlani az összes tűzifa. Az ekkor keletkező nagy mennyiségű fagáz nem kap elegendő levegőt az égéshez, és hasznosulatlanul távozik, a kéményen át.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.