Belföld

Orbán legújabb ötletével teljesen kiirtja a magyar erdőket

  • Szerző:nuus
  • 2022.08.06 | 08:18
  • trendindex: 2

Az össze-vissza kapkodó Orbán-kormány teljesen legálissá tette a magyar erdő kiirtását.

A magyarországi kormány katasztrófavédelmi szempontokra hivatkozva eltörölte a fakitermelés szinte minden korlátozását. Az augusztus ötödikén hatályba lépő kormányrendelet természetvédelmi-  és fenntartható erdőgazdálkodási szempontból is súlyosan aggályos, közölte a WWF Magyarország.

Ilyen kártékony döntést évtizedek óta nem hoztak

Magyarországon. “A kormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a XX. században is csak rendkívüli – a jelenleginél sokkal kritikusabb – időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője. “A válságos időszakban megnövekedett faigényre természetesen választ kell adni, aminek érdekében átmenetileg növekedhet a fakitermelés volumene. Ha azonban minden korlátot félretéve,

válogatás nélkül éljük fel erdeink legjavát rövid idő alatt,

akkor a későbbi nemzedékek számára megszűnnek az erdőgazdálkodás alapjai. Mindezzel együtt a természeti értékek – köztük egész tájegységek élővilága – is kiheverhetetlen károkat szenvedhetnek, amelyek feláldozása rövid távon sem segít az energiaválság megoldásában.” A WWF Magyarország

példátlanul kockázatos lépésnek tartja a fakitermelés fokozását.

A jó természeti állapotú erdő területek segítik a klímaváltozás hatásaival szembeni védekezést, csökkentik a villámárvizek kialakulásának kockázatát, szerepük van a táji vízmegtartásban, védenek a talajerózió ellen. A fenntarthatatlan mértékű fakitermeléssel mindezek elvesztését kockáztatjuk, és a későbbi évtizedek erdőgazdálkodásának alapjait ássuk alá – szól a nemzetközi környezetvédelmi civil szervezet magyarországi csoportjának közleménye.

A „veszélyhelyzet” ideje alatt

a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló kormányrendelet felfüggeszti többek között a tarvágás tilalmát magas természetességű állami erdőkben is.

  • Az akácosok mintájára eltörli a tölgy- és bükkerdők kötelezően alkalmazandó vágáskorát.
  • A tölgyeseket a kitermelés után mától elég sarjaztatással felújítani. A kivágott akácosok és más idegenhonos fafajú erdők helyén nem kell a természetes erdőtakarót helyreállítani, védett területen sem.
  • A fakitermelés során nem szükséges a vegetációs időre tekintettel lenni, vagyis az erdő lombos állapotban, és jövő tavasszal akár a madárvilág költési idejében is vágható.
  • Az állami erdőgazdaságok hatósági engedély nélkül építhetnek az erdőben a faanyag kiszállítására szolgáló úgynevezett közelítőnyomokat.
  • A miniszter engedélyt adhat az erdőtervtől eltérő fakitermelésre.

Fatüzelésű kályha helyett régen szigetelni kellene

“Ott tartunk, hogy nem csak tűzifát, de tüzelőberendezést is már csak nehezen lehet kapni. Vagyis a trend világos: aki eddig nem fűtött fával, most az is kiépíti ennek a lehetőségét. A lakossági energiahatékonysági programnak a hiánya, amit már rég meg kellett volna hirdetni, most ütközik igazán ki, hiszen a kitermelt többletfa jelentős részével gyakorlatilag az utcát fűtjük. Ráadásul

a frissen vágott fát nem is szabadna tűzifának hívni,

mivel a hatékony égéshez 20 százalékos nedvességtartalom kell, amit 1-2 év szárítással lehet csak elérni. Az ezzel való fűtés pedig csak tovább fogja súlyosbítani a fűtési szezon alatt tapasztalható rossz levegőminőséget” – tette hozzá Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló