Otthon

Óriási változás vár mindenkire novembertől, aki lakást adna el vagy adna bérbe

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.16 | 15:28

A törvényrendelet mindenkit érint.

Novembertől életbe lépnek az új épületenergetikai rendelkezések, amelyek megváltoztatják az épületek energetikai tanúsítási rendszerét. 2024 januárjától minden ingatlan eladásakor vagy bérbeadásakor, valamint új épületek építésekor az új energetikai tanúsítványt kell majd igényelni.

Az energetikai tanúsítvány valós és hiteles adatokat tartalmaz egy épület energiafogyasztásával kapcsolatban, és jelzi, hogy az épület fenntartása mennyi energiát igényel. Minél kevesebb energia szükséges, annál kedvezőbb az energetikai minőségi osztály.

Az energetikai tanúsítvány kötelező marad az ingatlanok eladásakor, bérbeadásakor és az új épületek építésekor. A meglévő épületek esetében a tulajdonos felelős a tanúsítvány megszerzéséért, míg az új építkezéseknél az építtetőnek kell gondoskodnia róla. Az energetikai tanúsítványra szükség van a lakossági és céges energiahatékonysági pályázatokhoz, valamint a lakáscélú zöld hitelek igényléséhez is.

Az energetikai besorolásnak a hirdetésekben is szerepelnie kell az eladási vagy bérbeadási hirdetésekben. Az energiatanúsítvány vagy annak másolata a szerződéskötésig be kell mutatni a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és azt legkésőbb a birtokba adás napjáig át kell adni. A tanúsítvány kódszámának (HET-szám) nem szükséges beleírni a szerződésbe, bár egyes ügyvédek ragaszkodhatnak ehhez.

2024 januárjától minden ingatlaneladáshoz és -bérbeadáshoz új energetikai tanúsítványt kell készíteni, mivel 60 napos átmeneti időszak után már nem fogadják el a régi tanúsítványokat. Az új energetikai tanúsítványok öt évig érvényesek lesznek, és az épületeket az új rendszerben új energiahatékonysági kategóriákba sorolják.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló